Home Vijesti “VETO ZA MAKEDONIJU I ALBANIJU ZNAČI ‘NE’ I ZA BiH” Karl Bilt...

“VETO ZA MAKEDONIJU I ALBANIJU ZNAČI ‘NE’ I ZA BiH” Karl Bilt upozorio šta donosi blokada Balkana

0

Nema sumnje da je Bregzit strateška katastrofa za EU, ali čini se da ima malo onih koji shvataju da se Unija kreće u pravcu još jedne strateške katastrofe na Zapadnom Balkanu, ocjenjuje bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju Karl Bilt.
– Prošle nedjelje Francuska je blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom, suprotno preporuci Evropske komisije i volji drugih zemalja-članica. Takva odluka može da sruši višedecenijski strateški pristup EU ka Balkanu – rekao je Karl Bilt u kolumni za Vašington Post.
On, kako prenosi Plusinfo, podseća da je nakon okončanja ratova na Balkanu tokom devedesetih, prioritet EU bio uspostavljanje dugoročne stabilnosti na ovom problematičnom dijelu kontinenta.
– U 2003. godini na Samitu u Solunu evropski lideri zvanično su se obavezali da otvore učlanjenje u EU zemljama na Zapadnom Balkanu. Od tada to je bio svjetionik koji je inspirisao i vodio politike zemalja regiona u cilju da reformišu svoje ekonomije i društva, kako bi se prevazišle podjele iz prošlosti i pripremili za evropsku budućnost – istakao je Bilt.

Kako navodi, uz mogućnosti evropskih integracija, Srbija je trebalo da bira između svoje evropske budućnosti i prošlosti sa Kosovom, a time i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine.
– Ako Evropa zatvori vrata, riječ je o neizmjernoj teškoći. I sa svim tim tenzijama, budućnost Bosne svakako će biti mnogo stabilnija ako zemlja bude uključena u evropske strukture – naglasio je bivši švedski premijer.
Francuski predsjednik Emanuel Makron, kaže Bilt, priča elokventno o odgovornosti Evrope i želi da se pozicionira kao figura koja započinje novu trajektoriju EU od globalnog značaja, i sve to je dobro, i hitno potrebno, ali, objašnjava, istovremeno i teško kompaktibilno sa kredibilitetom EU u samoj Evropi.
Bilt smatra da je takva pozicija Francuske loša sama po sebe, ali da će posledice odluke ići mnogo dalje.
Ukazuje da francuski veto nije bila blokada samo protiv Sjeverne Makedonije i Albanije, već i protiv cijelog procesa proširenja na Zapadnom Balkanu, utapajući cijelu politiku proširenja.
– Možda nije bilo napisano eksplicitno, ali, implicitno, to takođe znači veto za Srbiju, Crnu Goru, BiH. I to će imati posledice na druga neriješena pitanja u regionu – zaključio je Bilt.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji biti …
VIŠE

Gospodine Čoviću, Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. …
VIŠE

Poznati humanista i motivacioni govornik Nik Vujičić sastao se danas sa zvaničnicima Republike Srpske. Nika Vujičića ugostio je predsjednik …
VIŠE

Klub poslanika SNSD prošle sedmice je iznenada povukao kandidaturu Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koji je …
VIŠE

Dragan Čović od danas je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U narednih osam mjeseci, prema načelu redovne …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjedavajući OEBS Miroslav Lajčak oglasio se nakon jučerašnjeg susreta s članom Predsjedništva BiH i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)