Home Biznis Veliki uspjeh inovatora iz Srbije na međunarodnom takmičenju u Kini

Veliki uspjeh inovatora iz Srbije na međunarodnom takmičenju u Kini

0

23.10.2021. / 14:51

BEOGRAD – Pet inovacija iz Srbije ostvarilo je veliki uspjeh plasiravši se u 100 najboljih projekata u okviru međunarodnog takmičenja za inovativna tehnološka rješenja u Kini, saopštio je na svoj sajtu Centar za tranfer tehnologije, Univerziteta u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Takmičenje je ove godine obuhvatalo deset različitih oblasti, u okviru kojih su prijavljeni takmičari predlagali idejna rješenja.

Nakon prvog kruga selekcije, odabrano je 100 najboljih ideja, među kojima su se našle i inovacije koje razvijaju istraživači iz Srbije. Uspjeh je ostvaren u sledećim takmičarskim oblastima:

– ICT nove generacije: VALLTERA-Tech (sistem za ubrzani pristup podacima);

– Pametna proizvodnja: Agremo (softver za preciznu poljoprivrednu analizu);

– Biotehnologija i inovacije u medicini: inovativna terapija bromazepamom kombinovana sa stimulacijom nerava u lečenju Menierove bolesti (Institut za nuklearne nauke Vinča);

– Inovativni materijali: ekološki antibakterijski polimer za pakovanje hrane;

– Moderna poljoprivreda: Farma Inova (stabilizator silaže koji produžava period skladištenja hrane i zadržavanja hranljivih materija).

Međunarodna mreža za transfer tehnologije – International Technology Transfer Network (ITTN), organizacija posvećena promociji međunarodne saradnje u oblasti transfera tehnologije i inovacija, prisutna u 35 zemalja, po drugi put je organizovala Međunarodni forum predstavljanja i trgovine tehnologijom, u saradnji sa kineskim Centrom za međunarodnu razmenu nauke i tehnologije – China Centre for International Science and Technology Exchange (CISTE) i Naučnim parkom Zhongguancun – Zhongguancun Science Park.

Glavna aktivnost Foruma upravo je takmičenje za najbolje tehnološke inovacije. eKapija

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here