Home Vijesti Veber: Promjenama do Evrope s VIŠE DEMOKRATIJE

Veber: Promjenama do Evrope s VIŠE DEMOKRATIJE

0

Lider Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber založio se za promjene odnosa Parlamenta i Savjeta Evrope koje bi donijele više demokratije u Evropskoj uniji.
U autorskom tekstu za portal Politiko, on je naveo da bi, prije svega, Evropski parlament trebalo da insistira na stvarnom pravu zakonodavne inicijative kakvo uživaju svi nacionalni parlamenti.
– To ne mora da iziskuje izmjene Sporazuma, već samo da novoizabrani predsjednik Evropske komisije bude saglasan da sprovede svaku odluku donijetu većinom glasova u Parlamentu. EPP će se potruditi da se okvirni sporazum između Evropskog parlamenta i Evropske komisije ažurira prema tome – napisao je Veber.
Parlament bi, prema njegovim riječima, trebalo da utvrdi zakonodavnu agendu Evropske komisije, a njegov mandat mora biti određen prioritetima oko koji su saglasne proevropske političke snage parlamenta.
– Želimo da modifikujemo način na koji sarađujemo s Evropskom komisijom kako bi ona postala više politička. Svake godine Evropski parlament i Evropska komisija trebalo bi da se, na osnovu razgovora sa glavnim grupama Evropskog parlamenta, dogovore o konkretnim projektima na koje će se fokusirati Evropska komisija. Projekti bi trebalo da odražavaju prioritete konstruktivnih snaga u Evropskom parlamentu – smatra Veber.
Sljedeće što treba učiniti jeste da parlament mora da ojača svoja ovlašćenja za kontrolu i istragu, kao i da obezbijedi da nadgleda ne samo rad Komisije, već i projekte koje nacionalne vlade preduzimaju koristeći sredstva EU.
– Trenutno ne samo Evropska komisija već i Savjet blokiraju promjene u ovom smijeru. Pregovaraćemo sa Savjetom i koristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju da Savjet promijeni svoj stav u vezi s tim – dodaje Veber.
Foto: Patrick Seeger/EPA

On preporučuje i da se izvrši pritisak na novu komisiju da ukloni birokratske prepreke da bi iskristalisale inicijative koje najbolje mogu da budu sprovedene na evropskom nivou.
– Moramo da se suprotstavimo lažnim pričama nekih nacionalnih vlada da je Evropa kriva za sve što kod kuće pođe po zlu. Stoga EPP u potpunosti podržava najavu predsjednice Komisije Ursule von der Lajen o principu ”jedan upada, drugi ispada” za novo zakonodavstvo – napisao je Veber.
On ističe da je vrijeme da se uspostavi obavezujući postupak kojim će se određivati kako Parlament i Savjet biraju sljedećeg predsjednika Evropske komisije, uzimajući u obzir rezultate sljedećih evropskih izbora 2024.
EPP grupa, kaže, namjerava da ovu tačku postavi veoma visoko na dnevni redi planirane konferencije o budućnosti Evrope.
Ocijenio je da svaki sistem može da se poboljša i napomenuo da Evropska unija ima savršeno preimućstvo kojim to može da postigne, a to je parlament koji neposredno biraju evropski građani.
Veber naglašava da je demokratski mandat parlamenta nesumnjiv i izneo podatak da je na posljednjim izborima za Evropski parlament glasalo više od 200 miliona ljudi, što je skoro 50 odsto više nego na posljednjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ipak, prema njegovim riječima, ima mnogo onih u Briselu i drugim evropskim prestonicama koji više vole da donose odluke na osnovu dogovora u sporednim sobama u kojima će neposredni izbor birača postati žrtva ličnih igara moći.
– Evropski građani zaslužuju šansu da odaberu šefa izvršne vlasti – a ne da liderstvo određuju tajnim igrama moći iza zatvorenih vrata – istakao je Veber.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je večeras da postoji mnogo razlika između Godišnjeg …
VIŠE

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler ocijenio je da će dogovor članova Predsjedništva BiH omogućiti funkcionisanje Savjeta ministara, …
VIŠE

Dobro je što je dogovor postignut, ali nije dobro što nije rečeno kako se to desilo. To je jedan poguban pristup, rekao je ministar spoljnih …
VIŠE

Milorad Dodik, najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, na političkoj sceni trenutno nema nasljednika koji bi mogao da održi jak SNSD, da zauzme …
VIŠE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je, tokom susreta sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu, da u Evropskoj …
VIŠE

Delegacija Ujedinjene Srpske predvođena predsjednikom Nenadom Stevandićem, danas je bila na prijemu kod patrijarha srpskog Irineja u palati …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)