Home Vijesti “VAŠINGTON SE BUDI” Izetbegović tvrdi da stanje u BiH i regionu PONOVO...

“VAŠINGTON SE BUDI” Izetbegović tvrdi da stanje u BiH i regionu PONOVO DOLAZI U FOKUS

0

Sjedinjene Američke Države su kao prijatelj Bosne i Hercegovine i strateški partner pružile enormnu podršku BiH u proteklom periodu, naročito u prvim poratnim godinama.
Dobro je što se Vašington budi i što stanje u BiH i regionu ponovo dolazi u fokus, čemu svjedoči niz posljednjih aktivnosti, uključujući i raspravu o stanju u u BiH u Senatu, izjavio je za Fenu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.
On ističe da su proteklih godina SAD imale relativno pasivan odnos, a cjelokupan teret je bio na Briselu.
– To je bila greška. Povlačenjem je načinjena šteta za strateške interese i regiona i samog NATO. Pasiviziranjem SAD je stvoren vakum, koji su u RS ispunili drugi, maligni uticaji. Sadašnji otpori u RS prema NATO putu BiH nisu nastali iznutra, već su uvezeni izvana i rezultat su inostranih uticaja. Američki interes je očigledno pojačan, ali još u nedovoljnoj mjeri. Nakon imenovanja specijalnih izaslanika za Balkan, potreban je mnogo snažniji, hrabriji i odlučniji pristup, bez odgađanja. Svako odgađanje i neodlučnost ohrabruje retrogradne politike koje ne misle dobro BiH – smatra Izetbegović.

Metju Palmer, specijalni američki izaslanik za Balkan, bez ustezanja je Dodika označio kao glavnog kočničara. Na pitanje očekuje li da će to dovesti do nekih konkretnijih poteza američke administracije, Izetbegović kaže da je važno da je Palmer precizno odredio Dodika kao izvor blokada i opstrukcija.
Foto: Tanjug/AP
– Ali, to samo po sebi nije dovoljno. Potreban je snažniji i odlučniji pristup i jasan plan za hvatanje ukoštac s opisanim problemom. Jer, druga strana koja se jasno protivi našem NATO putu i otvoreno podržava Dodika, ne pokazuje ni najmanji znak neodlučnosti i koristi sve raspoložive mehanizme, od angažmana u PIC, preko medija, posjeta na najvišem nivou i slično. Sve političke snage u BiH koje se bore za nastavak NATO puta BiH i čija je spremnost da nastave u tom pravcu neupitna zaslužuju veću podršku američke administracije. Jer NATO integracije BiH imaju uzajamnu korist i strateški interes i za BiH i za NATO. To nije jednosmjeran proces – kaže Izetbegović.
Palmer je u svom izlaganju govorio i o “razočaravajućem i nacionalističkom” liderstvu na državnom i entitetskom nivou i pri tome je vlasti u Kantonu Sarajevo označio kao alternativu koja zaslužuje podršku. Komentirajući to, Izetbegović kaže kako ima stvari o kojima se nikako ne može složiti s dijelom američke administracije zaduženom za BiH.
– Neki Palmerovi stavovi su zbunjujući i u potpunoj suprotnosti s realnim stanjem, ali i izjavama nekih važnih aktera, poput kongresmena Adama Kinzingera, bliskog predsjedniku Trampu. Dok kongresmen Kinziger vrlo jasno i precizno kaže da je suština političkog procesa u BiH borba između snaga koje se bore za NATO put i onih koji ga pod svaku cijenu žele spriječiti, Palmer pokušava prikriti tu razliku govoreći o “razočaravajućem i nacionalističkom” liderstvu na državnom i entitetskom nivou. Time, svjesno ili ne, sve stranke svrstava u isti koš, iako to nikako ne odgovara istini i ne vodi rješenju.
Takođe, Palmer očigledno ne raspolaže informacijama, pa naivno aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo predstavlja kao alternativu, zanemarujući njihove korupcijske afere, izostanak rezultata, ali i činjenicu da te političke snage ne postoje, niti imaju ikakav potencijal izvan Kantona Sarajevo, a pogotovo ne na područjima RS, ili onima na kojima su Hrvati većina. Zato se s pravom postavlja pitanje zašto se traži navodna alternativa onima koji jasno podržavaju NATO put, a ne onima koji taj put koče? Mnogo važnije bi bilo tražiti i podržati opoziciju i alternativu u RS, koja bi podržavala NATO put BiH. To je svakako bitnije od komunalnih i kantonalnih tema – zaključuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao je niz bilateralnih susreta prije početka 18. Samita pokreta nesvrstanih u Kongresnom centru u …
VIŠE

Zamjenici predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma parlamenta BiH Nikola Špirić i Borjana Krišto istakli su na sastanku sa …
VIŠE

Uoči početka 18. Samita pokreta nesvrstanih u Kongresnom centru u Bakuu, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dočekao je predsjednik …
VIŠE

“Ne mora biti da svako ko ima naočare pametno priča.” Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini …
VIŠE

Izazvao osudu javnosti zbog ispada u NSRS, kada je rekao da je poslanica Jelena Trivić zaljubljena u svog partijskog kolegu. Ilija Tamindžija, …
VIŠE

Prikupio novac potreban za transplataciju bubrega i pankreasa, te uskoro putuje na liječenje u Padovu. Predrag Duronjić, mladić iz …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)