Home Servisne Vade mač iz Vrbasa, evo gdje se nalazi

Vade mač iz Vrbasa, evo gdje se nalazi

0

Lokacija se zasad čuva u tajnosti, a Mondo saznaje da se radi o nepristupačnom terenu u naselju Rekavice i u blizini ostataka srednjovjekovnog utvrđenog grada Zvečaj.

Pronalazak mača predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Janko Vračar, istoričar Muzeja RS, rekao je za Mondo da je pronađani mač bastardnog tipa, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od kraja 13. do prve polovine 15. vijeka.

“Precizne informacije ćemo znati kad mač izvučemo iz rijeke, a ukoliko budu postojale i oznake na sječivu moći ćemo da potvrdimo i gdje je on kovan. Radi se o dosta očuvanom primjerku koji su na našim prostorima relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad Banjaluku i Republiku Srpsku”, rekao nam je Vračar. 

Mač će se poslije temeljnog čišćenja i konzervacije čuvati u fundusu Muzeja Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Vađenje mača iz korita rijeke Vrbas obaviće se u srijedu i četvrtak, 16. i 17. otkobra, a projekat “Vrbaški mač u kamenu” realizuje Muzej Republike Srpske u saradnji sa Ronilačkim klubom “BUK” i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Tim koji će raditi na tome čine Ana Ćurić, ronlac-biolog, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheolog-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik “BUK-a”, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležna konvervator Centralnog instituta za konzervaciju Beograd.

Iz muzeja i Turističke organizacije grada ranije su najavili da bi ovo otkriće moglo biti iskorišćeno za promociju turizma Banjaluke i poziv mnogim posjetiocima grada na Vrbasu da posjete i Muzej i pogledaju ovaj eksponat.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.