Home Biznis Uz državne garancije 11 banaka želi kreditirati male firme

Uz državne garancije 11 banaka želi kreditirati male firme

0

24.07.2020. / 16:58

BANJALUKA – Ukupno 11 banaka prijavilo se na poziv Garantnog fonda Republike Srpske kako bi učestvovalo u kreditiraju poljoprivrednika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a za koje će garantovati Republika Srpska.

Vlada Republike Srpske donijela je garantni program podrške privredi, kojim je definisano da daje garancije za zaduženja poljoprivrednika, mikro, malih i srednjih preduzeća kod banaka i mikrokreditnih organizacija (MKO).

Srpska će garantovati za 50 miliona, a ukupni krediti plasirani privredi kroz ovaj program mogli bi da pređu 230 miliona KM.

Na javni poziv bankama i MKO, raspisan od strane Garantnog fonda RS, prijavilo se ukupno 11 banaka, među kojima su neke od najpoznatijih NLB, UniCredit, Addiko, Nova banka…

Direktor Garantnog fonda RS Radivoja Krčmar rekao je za CAPITAL da će nakon što agledaju prijave banaka sumirati ko je ponudio kakav portfolio.

„Odaziv je dobar, iduće sedmice ćemo sagledati uslove i nakon potpisivanja ugovora može početi plasiranje kredita, što se očekuje vrlo brzo“, istakao je Krčmar.

Prema Prijedlogu garantnog programa podrške privredi, čije detalje je objavio CAPITAL, definisano je da će to biti mjera podrške privredi u obliku portfolio garancije.

Portfolio garancija je bezuslovna garancija Republike Srpske u korist banaka i MKO kao obezbjeđenje po portfoliju kredita privrednih subjekata.

Predviđeno je da će mikropreduzeća moći da podignu najviše 30.000 KM, mala preduzeća do 100.000 KM, a srednja 250.000 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here