Home Vijesti “USMJEREN NA SARADNJU” Izbor Milanovića povoljan za ekonomske odnose s BiH

“USMJEREN NA SARADNJU” Izbor Milanovića povoljan za ekonomske odnose s BiH

0

Izbor Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske i očekivano zatopljenje odnosa s BiH trebalo bi pozitivno utjecati na ekonomske odnose dviju zemalja.
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix kaže kako politički odnosi uvijek imaju utjecaj i na ekonomske odnose zemalja.
– Iako je vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Hrvatske rasla posljednjih godina, ona je mogla biti još bolja. Izvoz iz BiH u Hrvatsku je u 2018. godini bio veći za oko 500 miliona KM u odnosu na 2015. godinu, a uvoz za isti period za 250 miliona KM, što čini nešto više od 10% ukupne razmjene. S obzirom na to da je gospodin Milanović u kampanji tvrdio “da su odnosi sa Sarajevom upropašteni”, očekivati je da će kao predsjednik Republike Hrvatske ići u smjeru normalizacije političkih odnosa s BiH, a što će se odraziti i na još bolje ekonomske odnose između dvije zemalje, prije svega u segmentima trgovinske razmjene, investicija i turizma – smatra Hodžić.
On dodaje da, pored toga, Hrvatska može poslati i pozitivne signale na putu BiH ka EU tako što će biti jedan od glavnih zagovornika bržeg integrisanja u EU, što može biti dodatni motiv za popravljanje odnosa između dvije zemalje.

Aner Žuljević, poslanik SDP u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka, kaže kako godinama svjedočimo o stalnim političkim tenzijama između zemalja bivše Jugoslavije, dok ekonomija stalno pokazuje upravo suprotno, kako je povezivanje nužno.
– Dugo smo bili jedno tržiste, nemamo potrebe za prevodiocima, imamo iste navike u potrošnji, a posebno vrlo sličan mentalitet. Logično je da smo usmjereni jedni na druge, jer se i privrednici manje-više međusobno poznaju, a da ne govorimo kako pojedine proizvode poznajemo decenijama. Nažalost politika bi trebala pratiti privrednike, međutim, to većinom nije slučaj, tako da danas i jesmo tu gdje jesmo i zaostajemo kao region najvećim dijelom zbog destruktivne i bezidejne politike, a sve ono što se i pomaknemo je direktan rezultat preduzetničkog entuzijazma pojedinaca na svim stranama koji prkose politici – kaže on.
Iskustva u posljednjih 25 godina pokazuju da je politika komplikovala prostor ekonomiji, nastavlja Žuljević, dok je ekonomija gotovo uvijek ta koja političare podsjeti ili osvijesti kako su saradnja i povezivanje zajednički interes bez kojeg sve drugo nema smisla.
– Kompletan se svijet ekonomski povezuje, tako da je bilo kakva priča o izolaciji ili političkim konfliktima naših malih ekonomija ustvari direktan rad protiv vlastitih država, građana i kvaliteta njihovih života. Zbog toga i spadam među one koji misle da politika i ekonomija moraju da idu kompatibilno zajedno i da to nema alternativu. Snažne poslovne veze zemalja u bližem okruženju i orijentisanosti jednih na druge jeste jedini logičan poslovni pravac i to bi trebale podržavati politike, odnosno države – navodi dalje.
Dodaje kako su države obavezne radi vlastitih građana tražiti prirodan put za bolju međusobnu saradnju i to ne na način da se forsiraju emocije, nego da se kreira dugoročna zdrava pretpostavka za poslovni odnos između država, koji će osigurati rast i napredak iz kojeg će svi profitirati.
– Svaka politička odluka ima ekonomske implikacije, kao što i dobri ekonomski rezultati uvijek mogu da podrže i razvoj političkih odnosa – zaključio je Aner Žuljević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Kad god Milo Đukanović bude bio spreman da razgovara, ja sam spreman za to, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ovako odgovorio na …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Srpska nikada neće dići ruke od 9. januara i naglasila da je ovogodišnji slogan …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jutros, na Badnje jutro, zajedno sa unukom odsjekao je badnjak. Tradicija i nalaže da se na Badnji …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Zoranu Milanoviću izbor za predsjednika Hrvatske, poželjevši mu mnogo uspjeha u …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i …
VIŠE

“U Bileći su zdravstvene ustanove došle na nivo srednjevjekovnih narodnih vidara.” Nebojša Vukanović, narodni …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)