Home Politika Usklađivanje Zakona o štrajku sa Zakonom o radu

Usklađivanje Zakona o štrajku sa Zakonom o radu

0


Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o štrajku jeste njegovo usklađivanje sa novim Zakonom o radu koji je opšti propis u ovoj oblasti, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, Milunović je rekao da je ovaj zakon bilo neophodno uskladiti sa Zakonom o radu koji više ne poznaje pojam “većinski reprezentativni” sindikat i “većinsko” udruženje poslodavaca.

“Već su ovim zakonom, između ostalog, propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike”, rekao je Milunović.

On je rekao da novi Zakon o radu definiše sindikalno organizovanje na nivou područja, oblasti ili grane, dok je raniji poznavao sindikalno i poslodavačko organizovanje samo na nivou grane i djelatnosti.

U obrazloženju ovog zakona se navodi da je bilo potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku sa novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of