Home Ostalo “UPORAN SAM BORAC” Dodik tvrdi da je kriza u formiranju vlasti produkt...

“UPORAN SAM BORAC” Dodik tvrdi da je kriza u formiranju vlasti produkt STRAHA BOŠNJAČKE ELITE

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH ruše Bošnjaci, te da se kriza u formiranju vlasti može tumačiti kao produkt straha bošnjačke elite koja tamo želi podobne Srbe.

Dodik je poručio da je uporan i nezaustavljiv borac za interese srpskog naroda i da za njega ne postoji konsenzus na priči da se ugrozi srpski nacionalni interes.

– Moja politika je da, prije svega, pokušamo da održimo mir i stabilnost i to je primarno. Politički procesi moraju da budu u tom smjeru. Ja nisam ratni lider, da sam to htio mogao sam biti u ratu – rekao je Dodik za srpski Espreso.

On je istakao da su odnosi na niovu BiH njegovim dolaskom na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sada promijenjeni, a da je ekipa oko njegove partije napravila najveću srpsku većinu na nivou BiH, te da je od pet delegata u Domu naroda parlamenta BiH četvoro iz njegove partije, što se nikad nije desilo, jer je srpska delegacija uvijek bila sastavljena iz nekoliko političkih stranaka.

– To su te promjene koje oni ne mogu da svare i prave svakakve opstrukcije. Njima su najpodobniji oni koji su i do sada bili tamo i zato sad pokušavaju da ih tamo održe što je moguće više kako bi potrošili neki naš mandate – ocijenio je Dodik.

Dodik je naveo da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH radi na tome da pošalje poruku da neke stvari treba uraditi, da se prave neki pomaci i pri tome je pomenuo Sporazum o regionalnom romingu, koji je potpisan u Beogradu.

– Jedan od ozbiljnih uspjeha u politici koju ja osjećam jeste što smo u nemogućim uslovima uspjeli da preživi Republika Srpska. Njoj je bilo namijenjeno da bude devastirana i da bude svedena na nulu i praznu ljušturu – rekao je Dodik.

On je podsjetio na to kako su u proteklom periodu ambasadori zapadnih zemalja o svemu odlučivali, o tome kako je smjenjivao visoki predstavnik, ali i da se u takvim okolnostima preživjelo.

On je naveo da ambasadori ni sada ne vole što je dobio najviše glasova na izborima, ali da moraju da to istrpe i da priznaju.

– Ja sam inaugurisan na kraju za člana Predsjedništva BiH. Bilo je tu svakakvih namjera, da se onemogući inauguracija, da se svašta živo izmisli i da se nametne. Naravno, među Srbima nije teško naći neke koji će kreirati takvu priču o ovome ili onome. Ipak, sada moraju da priznaju realnost – istakao je Dodik.

On je naveo da Britanci, Amerikanci, pa i neki drugi sa Zapada rade na tome da dezintegrišu i destabilizuju BiH, te da samo glupi političar na Balkanu može vjerovati u njihovu priču o dobronamjernosti, jer oni imaju svoje interese.

Kada je riječ o deklaracija za očuvanje identiteta srpskog naroda, Dodik je rekao da od toga nisu odustali ni on ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da smatra da je “došlo do toga da ovi iz Brisela to malo zaustave”.

On je dodao da to već živi i da će u školskoj godini koja dolazi imati zajednički nastavni program u školama, da će i visoko obrazovanje biti integrisano, te da će ono što djeca u Kraljevu uče iz istorije učiti i djeca u Banjaluci.

– Šta oni meni nameću istoriju u kojoj je srpski narod neprijatelj, a naši neprijatelji postali junaci kod Bošnjaka. Ne zanima me to, ja to neću da učim, neću da znam ni njihova imena. Imam ja svoje istorijske junake i hoću da moja unučad, kojih imam šestoro, uče ono što će odgovarati izgradnji njihovog srpskog nacionalnog identiteta – objasnio je Dodik.

O odnosima sa Beogradom i sa Vučićem, Dodik kaže da je u posljednje vrijeme najveći broj projekata na kojima zajedno rade Srpska i Srbija, te da se u svakoj od 63 opštine i grada radi neki od projekata sa Srbijom.

On je napomenuo da je Vučić bez oklijevanja pomogao Srpskoj, te je izašao u susret u trenutku kada je bilo potrebno, kao na primjer kada su kupljene obveznice koje je emitovala Vlada u iznosu od 25 miliona evra.

– To je uradila Poštanska štedionica. To je bio ključni momenat za našu stabilizaciju – rekao je Dodik i dodao da je Vučić je učinio mnogo i da mu je na tome zahvalan.

– Još jedna važna poruka koju Vučić šalje je kada kaže: “Mi nećemo dozvoliti da Srbima, gdje god da žive, neko učini ‘Oluju’, kao što je to urađeno u Hrvatskoj”. To je ozbiljna obaveza Srbije koju je Vučić preuzeo, ali mi mu vjerujemo. Mi vjerujemo u to i osjećamo se sigurnijim, niko do sada nam to nije rekao – istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da je normalno da govori da je Banjaluka okrenuta ka Beogradu, jer su Srbi jedan veliki narod koji je prošao golgotu stradanja u Velikom ratu, u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu na ovim prostorima.

“Novinari nisu ugroženi, štiti se dostojanstvo policije”

On je izjavio da se Nacrtom zakona o javnom redu i miru, koji predviđa kaznu za onoga ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službena lica u vršenju dužnosti, ne ugrožavaju novinari, već da se štiti dostojanstvo policije.

Dodik je istakao da je protiv zloupotrebe bilo čega, ali da se zalaže da se novinarskoj profesiji vrati dostojanstvo, ali isto tako obezbijedi i policijskom radniku i državnom službeniku.

– Slažem se i da novinari budu u rangu državnog službenika, pa da vidimo onda da i njih neko može da slikam – rekao je Dodik za srpski Espreso.

Dodik je istakao da je apsurd što je ovaj zakon postao priča broj jedan ovdje, dok se u Evropi donose pravila za zabranu širenja lažnih vijesti, a američki zakon predviđa da policajac, kada procjeni da ga ometaju na službenoj dužnosti, ima ovlašćenja da puca.

On je ukazao da je na Zapadu policajac u svakoj državi država.

– Ako dirneš policajca dirnuo si u državu. Zar treba da neko može da pljune policajca, a on samo da se obriše i da ide dalje? Ne može. Zašto bi neko imao pravo to da radi, a policajac da ne reaguje – upitao je Dodik. On je poručio da ne treba zloupotrebljavati zakon.

– Ima i policajaca koji loše rade svoj posao, ima bitangi i u policiji i u državnoj upravi. Niko ne kaže da nema, ali izvinite ovdje se svašta dešava, ovo je pretjeralo svaku vrstu mjere – rekao je Dodik. On smatra da novinarsku profesiju treba vratiti u analitiku.

– Ako si u analitici imaš pravo da izneseš svoj stav, ali za taj stav moraš da odgovaraš. Ne da kaljaš ljude, da svašta izmišljaš, da lažeš, petljaš, da si priučen za takve stvari i da si službenik službe sa Zapada, a da se to smatra vrlinom. Naravno da to ne može da se radi – rekao je Dodik.

Navodeći da u Banjaluci ima nekoliko novinara koji su postali bogataši na priči o tome kako se ovdje dešava neki kriminal, Dodik kaže da se postavlja pitanje odakle im odjednom tolika sredstva s obzirom da se zna kolika je novinarska plata.

– Imam i ja svašta pitati, nije to problem, ali ajde da napravimo društvo kome će se odgovarati. Sad će neko reći da je ovo napad na medije. Nije. Ja nisam nikoga napao, ja sam napao pojavu – rekao je Dodik.

On kaže da su neki tri mjeseca bili na nekim studijama u Britaniji, pa kada ih je pomenuo imenom i prezimenom i pitao otkud oni tamo, onda je rečeno da je to kleveta.

– Nije (kleveta), moje pitanje kao predsjednika bilo je ‘odakle vi tamo i šta to radite tamo’. Imam pravo da to pitam. Ja ne bježim od pitanja, ali isto tako volim da pitam – rekao je Dodik. On ističe da nije dobio odgovor na pitanje koje je postavio, ali da je zato dobio intervenciju neke ambasade koja je rekla da se tako ugrožavaju novinarske slobode.

– Imam i ja neke svoje novinarske slobode. Kako je moguće da sam ja samo predmet napada, sada je to manje, ali prije četiri godine se nije moglo živjeti – rekao je Dodik.

(Srpskainfo)

avatar
  Pretplati se  
Notify of