Home Biznis Upis u Advokatsku komoru Srpske pojeftinio za 1.500 maraka

Upis u Advokatsku komoru Srpske pojeftinio za 1.500 maraka

0

16.09.2020. / 14:01

BANJALUKA – Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske nedavno “srušio” odluku Advokatske komore RS, prema kojoj svako onaj ko želi da se bavi advokaturom mora da plati sedam hiljada maraka za upis u imenik advokata, iz komore su odlučili da koriguju cjenovnik, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Pixabay

Naime, Izvršni odbor komore je na nedavno održanoj sjednici donio Odluku kojom se troškovi smanjuju na 5.500 maraka, odnosno za nešto više od 20 odsto u odnosu na odluku iz januara prošle godine.

Taj iznos je, prema njihovom mišljenju, maksimalno korigovan.

Izvršni odbor nalazi da je 5.500 KM iznos kojim se djelimično namiriju troškovi pojedinačnog upisa u članstvo komore, posebno imajući u vidu da je riječ o profesionalnoj organizaciji koja ima visoko diferenciranu djelatnost i uslove za bavljenje istom”, stoji u odluci koju potpisuje advokat Miljkan Pucar, predsjednik  Izvršnog odbora komore.

U njoj se navodi kako je Izvršni odbor komore kod donošenja odluke cijenio da se komora finansira samostalno, te da je u  obavezi da obezbjedi sredstva za svoje redovne i druge aktivnosti koje proizilaze iz statuta.

Kod utvrđivanja visine naknade za upis, cijenjeno je da je Advokatska komora RS pravno lice koje ima svoju imovinu i organizaciju, da ima godišnji plan prihoda i rashoda koji u sebi sadrži i obavezu prema državnim organima i sudovima, prema članovima komore uz pogledu stručnog osposobljavanja i usavršavanja, informisanja, uzajamne pomoći i solidarnosti, saradnju sa drugim organizacijama, postrojanje stručne službe koja vrši profesionalni rad za komoru, informatičku opremljenost i stalno praćenje i usavršavanje ovih tehnologija. Komora obezbjeđuje poslovni prostor kako u sjedištu komore tako i poslovne prostore za rad zborova advokata (šest zborova)”, stoji u odluci.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske je prije nekoliko mjeseci „oborio“ odluku kojom se određuje visina troškova upisa u Imenik advokata od 7.000 KM Advokatske komore Republike Srpske ističući da ta cijena treba da se zasniva na stvarnim troškovima upisa, zasnovanim na objektivnim pokazateljima.

Bez uplate ovog iznosa, advokati, iako ispunjavaju sve ostale uslove, ne mogu početi da rade, jer nisu članovi Advokatske komore. Mnogi mladi advokati odustaju od otvaranja advokatske kancelarije ili su, samo zbog upisa u Komoru, prinuđeni podići kredit, a da nisu ni počeli sa radom.

Inicijativu je uputio advokat Miloš Đurić iz Modriče, koji je upravo zbog visine troškova odlučio da kancelariju otvori u Gradačcu, u Federaciji BiH gdje se upis u imenik advokata plaća 3.000 KM.

Inače, upis u imenik samo je dio troškova koji svaki advokat godišnje ima prema komori. Za polaganje advokatskog ispita se plaća 480 maraka, mjesečna članarina je 50 maraka, a isto toliko advokat plaća i za svaku statusnu promjenu.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here