Home Biznis UPIS RS: Otimanje desetina miliona KM iz budžeta RS za račun „Prointera“

UPIS RS: Otimanje desetina miliona KM iz budžeta RS za račun „Prointera“

0

19.05.2022. / 15:06

BANJALUKA – Srbija i Crna Gora platile su svoje sisteme za nadzor priređivača igara na sreću daleko manje nego Republika Srpska, iako su njihova tržišta igara na sreću veća i razvijenija.

Foto: Pixabay

Poručili su to  iz Udruženja priređivača igara na sreću u RS (UPIS RS) odgovarajući na navode Ministarstva finansija RS da ovo udruženje manipuliše javnošću na osnovu paušalnih podataka.

„Ministarstvo finansija Srbije jednokratno je platilo svoj sistem za nadzor priređivača igara na sreću 3,6 miliona KM, iako imaju tržište igara na sreću bar osam puta veće i kompleksnije od takvog tržišta u Republici Srpskoj. Ministarstvo finansija Crne Gore jednokratno je platilo svoj sistem za računarski nadzor priređivača igara na sreću 300.000 evra, a i njihovo tržište je nešto razvijenije i kompleksnije od tržišta igara na sreću RS. Ovo su zvanični podaci koje je UPIS RS dobilo iz Srbije i Crne Gore kako bi ih uporedilo sa troškovima nadzora domaćih priređivača igara na sreću, koji će, po računici Ministarstva finansija RS iznositi više od 60 miliona KM“, saopštio je UPIS RS.

UPIS RS pita zašto Ministarstvo finansija RS sa ministarkom Zorom Vidović na čelu nije uzelo u obzir praksu i iskustva iz regiona prije nego što je odlučilo da odgovoran i osjetljiv posao nadzora povjeri privatnoj firmi i kako misli da opravda činjenicu da će građane Srpske sistem za nadzor priređivača igara na sreću koštati više 60 miliona KM, kako su sami izračunali.

“Sistem nadzora nad priređivačima igara na sreću koji žele da uvedu Ministarstvo finansija i gospođa Zora Vidović daleko je skuplji i košta mnogo više od tih njihovih projektovanih 60 miliona KM. Oni jednostavno nisu uzeli u obzir online igrače, a za svakog online igrača dužni su da ’Prointeru’ plate 0,50 KM mjesečno. Ministarstvo finansija nije uzelo u obzir ni jednokratnu naknadu za uvezivanje priređivača u RAS, kojima se tako na godišnjem nivou otima million KM za račun privatne firme ’Prointer’”, navodi UPIS RS.

UPIS RS, takođe, tvrdi da na tržištu postoji sertifikovan sistem za nadzor priređivača igara na sreću, prilagođen tržištu Republike Srpske, koji košta samo 600.000 KM.

“Znajući da postoji transparentniji, bolji, a ujedno i mnogostruko jeftiniji i prilagođeniji sistem nadzora koji nije iskorišćen, apelujemo i na vlasti i opoziciju u Republici Srpskoj da se urazume i pobrinu se za usvajanje rješenja koja neće biti na štetu Republike Srpske i njenih građana. Prvi korak ka tome bio bi da se nadzor nad priređivačima povjeri Ministarstvu finansija kako je prije zakonom i bilo predviđeno. U svim uređenim državama Evrope i svijeta praksa je da nadzor vrši država, a ne neka privatna firma koja tako dolazi i do veoma osjetljivih podataka”, kažu u UPIS-u RS.

Ovo udruženje posebno ističe činjenicu da bi se samo od jednokratne naknade priređivača za uvezivanje na RAS mogao obezbijediti cijeli sistem nadzora nad priređivačima u RS koji bi sprovodilo Ministartvo finansija i još bi novca ostalo.

“Odgovorno tvrdimo da je sistem nadzora za koji se zalažemo daleko bolji i napredniji od sistema koji koristi ’Prointer’, jer je potvrđen od strane svjetski priznatih laboratorija za sertifikaciju, što sistem ’Prointera’ ne posjeduje. S obzirom na sve navedeno, molimo Vladu RS i nadležno ministarstvo da Udruženje priređivača igara na sreću u RS (UPIS RS), reprezentativnog predstavnika priređivača igara na sreću koje okuplja oko 90 odsto ukupnog članstva, ubuduće prihvate kao partnera s kojim će zajednički pronalaziti najbolja rješenja za uređenje domaćeg tržišta igara na sreću od čega će koristi imati i navedena industrija, i građani i Republika Srpska”, zaključuju u UPIS-u RS.

Ministarstvo: Dio priređivača želi “vraćanje” starog zakona i ne želi online nadzor

CAPITAL je ranije objavio da je osnivanjem EVL-a krenula propast Lutrije Republike Srpske, nakon čega su se iz Ministarstva finansija oglasili na agenciji Srna navodeći da „Lutrija RS“, osnivanjem EVL, nije imala nikakav gubitak niti izdatak.

U ovom ministarstvu su naveli da dio priređivača igara na sreću, koji su zastupljeni u Udruženju priređivača, a koje se predstavlja kao legitimni zastupnik 90 odsto priređivača igara na sreću, konstantno izražava nezadovoljstvo, jer žele “vraćanje” starog zakona i ne žele on lajn nadzor, pri čemu upotrebljavaju sve vrste pritisaka.

“Pozitivno poslovanje EVL može isključivo i samo imati pozitivan uticaj na ’Lutriju’ i do sada je i imalo, jer je ’Lutrija’ vlasnik 51 odsto dividende i EVL je izvršio uplatu dividende za 2020. godinu u iznosu od 312.000 KM, a takođe će uplatiti dividende i za prethodnu godinu što iznosi preko milion KM”, tvrde izMinistarstva finansija.

U ministarstvu su priznali da „Lutrija“ godinama ostvaruje zanemarive rezultate navodeći da je prošlogodišnji minus rezultat nedomaćinskog poslovanja u prethodnom periodu.

„’Lutrija RS’ priređuje po sopstvenom izboru isključivo lutrijske igre i to u kontinuitetu od osnivanja bez nekog većeg ulaganja ili unapređenja, a negativan finansijski rezultat vezan je, prije svega, za nedomaćinsko poslovanje u prethodnom periodu, nepovoljan ugovor o priređivanju loto igre i niz nepovoljnih pojedinačnih ugovora zaključivanih u prethodnom periodu“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su i da je Ministarstvo finansija donošenjem Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast realizovalo osnovni cilj stvaranja povoljne klime za povećanje discipline u oblasti igara na sreću, koje je kao krajnji rezultat imalo rast prihoda u budžetu RS veći od 100 odsto od perioda prije izmjena.

 CAPITAL

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)