Home Biznis Ukrajina legalizovala bitcoin

Ukrajina legalizovala bitcoin

0

09.09.2021. / 15:02

KIJEV – Ukrajina je peta zemlja u posljednjih nekoliko nedjelja koja je uspostavila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta.

Foto: Shutterstock

Ukrajinski parlament je gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se legalizuju i regulišu kriptovalute. Zakon, čije je donošenje pokrenuto 2020. godine, sada ide na potpis predsjedniku Volodimiru Zelenskom, izvještava CNBC.

Kripto tržište u Ukrajini je do danas funkcionisalo u sivoj zoni, pri čemu je građanima bilo dozvoljeno da kupuju i razmjenjuju virtuelne novčiće, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile na udaru kontrola finansijske policije.

Prema pisanju Kijev Posta, vlasti su imale borbeni stav kada je u pitanju virtuelni novac, smatrajući ga instrumentom za “prevarne radnje” i za pranje novca, pri čemu su pretresali preduzeća povezana sa kriptovalutama i “često oduzimali skupu opremu bez ikakvog osnova”.

Međutim, s današnjim glasanjem Kijev se priklonio bitcoinu.

Do 2022. godine, zemlja planira da otvori tžište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kijev Post.

Novi zakon predviđa određene mjere zaštite od prevara za imaoce bitcoina i drugih kriptovaluta, a poslanici u Vrhovnoj Radi su zakonom definisali i osnovnu terminologiju u svijetu kriptovaluta, kao što su pojmovi virtuelna imovina, digitalni novčanik, privatni ključevi, itd.

Za razliku od El Salvadora, koji je ove nedjelje usvojio bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski kripto zakon ne znači uvođenje bitcoina kao platežnog sredstva niti ga stavlja u ravnopravan položaj sa grivnom, nacionalnom valutom zemlje. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here