Home Biznis Uhapšen par koji je pokušao oprati 3,6 milijardi dolara ukradenih bitkoina

Uhapšen par koji je pokušao oprati 3,6 milijardi dolara ukradenih bitkoina

0

09.02.2022. / 18:21

– Vrijednost pronađenin bitkoina procijenjena je na preko 3,6 milijardi dolara u vrijeme zaplijene. U vrijeme kada su ukradeni, vrijedili su 71 milion dolara.

VAŠINGTON – Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je da je zaplijenilo više od 3,6 milijardi dolara u kriptovaluti i uhapsilo dvije osobe u vezi s hakovanjem virtuelne mjenjačnice 2016. godine, piše NBCNews.com.

Foto: Shutterstock

To je najveća finansijska zaplijena Ministarstva pravde ikada, rekli su zvaničnici.

Danas, federalni organi za sprovođenje zakona još jednom pokazuju da možemo pratiti novac putem blockchaina i da nećemo dozvoliti da kriptovaluta bude sigurno utočište za pranje novca ili zona bezakonja unutar našeg finansijskog sistema“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Kenneth A. Polite Jr. iz Krivičnog odjela Ministarstva pravde SAD.

Blockchain je zajednička internetska knjiga transakcija kriptovaluta.

U utorak su na Menhetnu uhapšeni Ilya Lihtenštajn (34) i njegova supruga Heather Morgan (31). Prvo pojavljivanje pred saveznim sudom na Menhetnu bilo je zakazano za 15 sati.

Prema sudskim dokumentima, Lihtenštajn i Morgan su navodno bili u zavjeri kako bi oprali prihod od 119.754 bitkoina koji su ukradeni sa platforme pod nazivom Bitfinex nakon što je haker provalio Bitfinexove sisteme i pokrenuo više od 2.000 neovlašćenih transakcija.

Ukradeni bitcoini poslani su u digitalni novčanik pod Lihtenštajnovom kontrolom, rekli su tužioci.

Tužioci su rekli da je oko 25.000 ukradenih bitcoina prebačeno iz Lichtensteinovog novčanika kroz seriju transakcija pranja novca koje su završile tako što je dio ukradenih sredstava deponovan na finansijske račune koji su pod kontrolom Lichtensteina i Morgana.

Ostatak ukradenih sredstava, više od 94.000 bitcoina, ostao je u novčaniku koji se koristi za primanje i pohranjivanje nezakonite zarade od hakovanja, saopštilo je Ministarstvo pravde. U utorak je cijena jednog bitcoina bila oko 43.400 dolara. Procijenjena vrijednost bitcoina je bila preko 3,6 milijardi dolara u vrijeme zaplijene. U vrijeme kada su ukradeni, vrijedili su 71 milion dolara.

Inspektori koji su imali sudske naloge koristili su pretrage online naloga koje kontrolišu Lichtenstein i Morgan kako bi došli do privatnih ključeva koji su omogućili specijalnim agentima da zakonito zaplijene i povrate više od 94.000 bitcoina koji su ukradeni iz Bitfinexa, rekli su tužioci.

Kriptovaluta i berze virtuelnih valuta kojima se trguje na njoj, čine rastući dio finansijskog sistema SAD. Ali pljačke digitalne valute izvršene kroz složene šeme pranja novca mogle bi potkopati povjerenje u kriptovalute”, rekao je američki tužilac Matthew M. Graves iz Distrikta Kolumbija.

Ministarstvo pravde i naša kancelarija spremni su da se suoče sa ovim prijetnjama korištenjem istražnih tehnika 21. vijeka kako bi povratili ukradena sredstva i pozvali počinioce na odgovornost”, kazao je.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Lichtenstein i Morgan koristili sofisticirane tehnike pranja novca kako bi pokušali proširiti bitcoine van vidokruga vlade. Ali nije uspjelo.

Kriminalci uvijek ostavljaju tragove, a današnji slučaj je podsjetnik da FBI ima alate da prati digitalni trag, gdje god on vodi“, rekao je zamjenik direktora FBI-a Paul M. Abbate. „Zahvaljujući upornom i predanom radu naših istražnih timova FBI-ja i partnera za provođenje zakona, u mogućnosti smo otkriti izvor čak i najsofisticiranijih šema i donijeti pravdu onima koji pokušavaju da zloupotrijebe sigurnost naše finansijske infrastrukture.”

U saopštenju, Bitfinex navodi “Drago nam je što je Ministarstvo pravde SAD-a danas objavilo da je povratilo značajan dio bitkoina ukradenih tokom kršenja pravila sigurnosti u avgustu 2016. godine. Od početka istrage intenzivno sarađujemo sa Ministarstvom pravde i nastavićemo sa tom praksom. Bitfinex će sarađivati ​​sa Ministarstvom pravde i slijediti odgovarajuće pravne procese kako bismo utvrdili naša prava na povrat ukradenog bitcoina. Želimo da izrazimo zahvalnost za posvećenost i naporan rad tima Ministarstva pravde koji nas je doveo do ovog velikog uspeha.” Izvor: NBCnews.com, prevod Capital.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)