Home Biznis Udruženja potrošača o online trgovini: Zaštita potrebna i kupcima i prodavcima

Udruženja potrošača o online trgovini: Zaštita potrebna i kupcima i prodavcima

0

19.02.2022. / 14:41

TREBINJE – Udruženja potrošača iz Republike Srpske pokreću inicijativu za stvaranje boljeg pravnog okvira kod zaštite potrošača prilikom elektronske kupovine proizvoda.

Foto: Nezavisne novine

Na sastanku nekoliko potrošačkih udruženja iz Srpske i predstavnika lokalne zakonodavne i političke vlasti u Trebinju te ostalih ustanova i institucija iz hercegovačke regije zaključeno je da se ovakav vid kupovine mora dovesti u institucionalni okvir koji bi, kako kaže Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana “Toper”, odgovarao i zaštitio prodavce i kupce.

“Mi jednostavno želimo da budemo izjednačeni u ostvarivanju ljudskih prava, prava potrošača, sa drugim državama oko nas, zbog čega smo sproveli najprije istraživanje s analizom svih zakonskih okvira koji pokrivaju potrošače, a zatim smo analizirali online kupovinu preko društvenih mreža, da bi u drugoj fazi zajedno sa svim institucijama razmotrili ovu problematiku i inicirali zajedničke pravne okvire”, kazala je Šešlija.

Ona dodaje da je potrebno formirati i bazu e-trgovaca, kako bi se u online kupovini pronašla ona druga adresa sa kojom kupac komunicira pa se, kako dodaje, kupci žale na sve i svašta, jer dobijaju bezvrijedne proizvode umjesto naručenih skupocjenih stvari jer niti postoje kupoprodajni ugovori, niti bilo kakvi drugi mehanizmi koji bi zaštitili kupce, ali nekada i prodavce.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja “Don” iz Prijedora, dodaje da u Republici Srpskoj postoji mnogo zakona u kojima se dotiče e-trgovina, ali sve to nije objedinjeno na jednom mjestu.

“Kada bi to bilo objedinjeno, onda bismo sigurno imali dobru zakonsku podršku u svemu ovome, ali je zakon ogromna procedura koja traje malo duže, tako da mi imamo i inicijativu i podršku za potrebom zakona koji se odnosi samo na e-trgovinu”, kazala je ona.

Dugačak period ipak, kako dodaje, nije prepreka da se u narednom periodu izrade određeni pravilnici koji će jasnije definisati e-trgovinu u postojećem zakonodavstvu u Zakonu o zaštiti potrošača.

O potrebama edukovanja potrošača govorila je Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica Udruženja “Oaza” iz Trebinja, napominjući da je najneophodnije provjeravati sajtove za online kupovinu, sa čime se najviše susreću neinformisani potrošači u Hercegovini.

“Najčešće se ne provjere ni adresa ni uslovi prodaje pa se dešavaju prevare, ali se dešava da se ne ispoštuju ni troškovi povrata proizvoda i slične stvari, što se sve može zakonom regulisati”, dodala je Ilijićeva, napominjući da su najčešće prevare isporuka neispravnog ili sasvim drugog predmeta od onog koji je naručen.

Ona kaže da je zasad najbolji put prevarenog kupca obraćanje udruženjima za zaštitu potrošača, nadležnoj republičkoj inspekciji i policiji. Nezavisne novine

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)