Home Vijesti U Srpskoj i regionu najavljene obilne padavine

U Srpskoj i regionu najavljene obilne padavine

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava.
Obilna kiša padaće od danas do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu.
Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.
Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine.
U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mjere odbrane od poplava.
Prema ranijoj prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Hercegovini se ponegdje očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, a na zapadu od 60 do 120 litara.
Iz Republičke uprave navode da se obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 litara po metru kvadratnom očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je juče dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić razgovaraće danas u Banjaluci sa predstavnicima javne ustanove “Vode Srpske”, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite o mjerama koje preduzimaju institucije povodom najavljenih obilnih padavina ove sedmice.
Adblock test (Why?)