Home Biznis U Austriji pokrenuta istraga o cijenama goriva

U Austriji pokrenuta istraga o cijenama goriva

6

21.03.2022. / 14:37

BEČ – Austrijski regulator za zaštitu tržišne konkurencije (BWB) objavio je danas da je pokrenuo istragu o maloprodajnim cijenama goriva.

FOTO: Pixabay

Analiza će obuhvatiti i analizu kretanja cijena u susjednim zemljama, poput Slovenije i Mađarske. Istraga bi trebala utvrditi je li, uz ostala aktualna zbivanja, uzrok sadašnjih cijena i manjkava ili ograničena konkurencija“, stoji u saopštenju BWB-a.

U austrijskoj javnosti sve su glasnije kritike na račun kontinuirano visokih cijena goriva, uprkos tome što su cijene nafte na međunarodnim tržištima pale u prošloj sedmici, prenosi Index.

BWB će analizirati cijene i marže na benzinskim stanicama i utvrditi jesu li u skladu s propisima o tržišnom takmičenju, a istragom će obuhvatiti i rafinerije, poručili su.

Važni elementi sistemske analize biće kretanja cijena sirove nafte, cijena, troškova i obima proizvodnje rafinerija i nivoa cijena i cjenovnih ciklusa na benzinskim pumpama“, stoji u saopštenju.

Uzeće i obzir i stanje u “nekim susjednim državama”, napominjući da, zbog zamrzavanja cijena u Sloveniji i Mađarskoj, “treba očekivati drugačiji pritisak konkurencije i promjene cijena u pograničnim regijama”.

BWB je sličnu istragu u sektoru pokrenuo i 2011. godine.    Nezavisne

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)