Home Biznis Tužili Komercijalnu banku Banjaluka zbog isplate bonusa od pola miliona maraka

Tužili Komercijalnu banku Banjaluka zbog isplate bonusa od pola miliona maraka

0

22.01.2021. / 16:10

BANJALUKA – Bivši članovi Uprave i menadžmenta Komercijalne banke Banjaluka tužili su banku jer je sadašnja uprava sav četvorogodišnji bonus od oko pola miliona maraka isplatila sebi, ali ne i članovima koji su prije bili na tim pozicijama, saznaje portal CAPITAL.

foto: Komercijalna banka

Prema informacijama koje su u našem posjedu, bonus za period 2016-2019 isplaćen isključivo članovima trenutne Uprave, u ukupnom iznosu preko 550.000KM.

Ostalim zaposlenima u Komercijalnoj banci Banja Luka, koji su prema internim aktima banke imali to pravo, srazmjerno periodu koliko su bili u upravi, bonusi nisu isplaćeni.

Zbog toga su bivši članovi Uprave i višeg menadžmenta protiv Komercijalne banke podnijela četiri tužbena zahtjeva Osnovnom sudu u Banjaluci.

Iako su se u više navrata obraćali Upravi banke i Nadzornom odboru Komercijalne banke, ali i Upravnom odboru Komercijalne banke Beograd upitom za pojašnjenje izostanka isplate, od istih nisu dobili nikakav odgovor.

Na pitanje zašto je bonus isplaćen samo članovima trenutne Uprave banke i zašto su bivši članovi izostavljeni iz te odluke pokušali smo da dobijemo odgovor i od direktora Komercijalne banke Boška Mekinjića ali on nije odgovarao na naše upite i telefonske pozive.

NLB Grupa preuzela Komercijalnu banku

NLB Grupa je 30.12.2020. godine završila preuzimanje Komercijalne banke, čime je realizovan kupoprodajni ugovor, zaključen sa Republikom Srbijom 26. februara 2020. godine.

Podsjećamo, konačna kupoprodajna cijena (koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. godine) iznosila je 394,7 miliona evra.

Pisali smo da je početkom 2020. godine, Skupština akcionara Komercijalne banke donijela je odluku o isplati bonusa članovima Uprave iz neraspoređene dobiti. Za period od 2016. do 2018. godine isplaćeno je 432.333 KM, a novac su dobili članovi uprave koji su u tom momentu bili na rukovodećim pozicijama.

Međutim, nije saopšteno kome je i u kojem iznosu taj bonus isplaćen.

CAPITAL: Dragana Eremija

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here