Home Vijesti TUŽILAŠTVO “OPERISANO” OD REZULTATA Zbog korupcije u Srpskoj na zatvor osuđene samo...

TUŽILAŠTVO “OPERISANO” OD REZULTATA Zbog korupcije u Srpskoj na zatvor osuđene samo dvije osobe

0

Na zatvorske kazne zbog korupcije u Republici Srpskoj u protekle tri godine osuđene su samo dvije osobe, a najstroža kazna po optužnici Republičkog javnog tužilaštva iznosi tek godinu dana zatvora.
To je to što se tiče stotina hiljada maraka novca poreskih obveznika koje je u svom dugogodišnjem radu progutalo Tužilaštvo Republike Srpske.
Najzanimljivije je da u nazivu ove pravosudne institucije, koja bi trebala biti vodilja u borbi protiv teškog kriminala, piše – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala. Da nije tužno, bilo bi smiješno.
Iako je korupcija odavno procvjetala u svakoj instituciji, značajnih predmeta i optuženih imena nema, ali zato ima luksuznih auta za šefove, plata koje su i po nekoliko puta veće od prosječnih, seminara na idiličnim lokacijama, bonusa…
Da korupcije ima pokazuju nam i gotovo svakodnevni primjeri iz Federacije BiH, ali i zemalja regiona gdje nema sedmice, a da se ne desi hapšenje zbog koruptivnih krivičnih djela.
Život u utopiji
Međutim, posmatrajući rad Tužilaštva Republike Srpske mi kao da živimo u utopiji, u kojoj nema korupcije. U svijetu ipak, postoji jedno carstvo, a to je Republika Srpska.
Iz konkretnih podataka koje su nam nakon upita dostavili iz Tužilaštva Republike Srpske jasno je da zatvorskih kazni za koruptivna krivična djela gotovo da i nema, a i kada ih ima onda su više nego mizerne da bi bile prevencija bilo kome da ne čini pomenuta krivična djela.
Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, od svog osnivanja, 1. jula 2016, do danas na zatvorske kazne od godinu dana, odnosno 5 mjeseci osuđene su samo dvije osobe za koruptivna krivična djela.
– Ovo odjeljenje je u svom radu u navedenom periodu imalo 362 predmeta iz oblasti koruptivnih krivičnih djela protiv 782 osobe. Završeno je 305 predmeta protiv 672 osobe, dok je neriješenih 57 predmeta protiv 110 osoba – naveli su iz RJT.
Podignute 22 optužnice
Najveći broj predmeta okončan je naredbom o nesprovođenju istrage. Podignute su 22 optužnice protiv 29 osoba. Najviše je izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 62.500 maraka.

Advokat Dario Sandić podsjeća da se godišnje na javnim nabavkama ukrade preko milijardu maraka i ističe da je potpuno jasno da organi gonjenja očajno loše rade svoj posao.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Ili živimo u zemlji u kojoj skoro nema kriminala ili u zemlji u kojoj su nosioci pravosudnih funkcija nesposobni, podobni i potkupljivi ili u zemlji gdje su advokati bolji stručnjaci i od sudija i od tužilaca – ocjenjuje Sandić.
Podsjeća da sudovi sude na osnovu onoga što im tužilaštva dostave uz optužnicu, tako da je najveći teret i odgovornost dokazivanja na tužiocima.
Pročitajte još:KUDA IDE BiH Korupcija za 7 godina progutala 10 milijardi KMKAKO IZ ŠUME UKRASTI MILIONE Gola sječa i bezočna korupcija RAZORNIJA OD ŠUMOKRADICA
– Takođe, kod nesporne činjenice da policija ne poznaje niti osnove prekršajnog i krivičnog prava, jasno je da je i tužiocima otežano zakonito prikupljanje dokaza kod činjenica da najveći dio istrage provode policijski organi. Trebalo bi vratiti privatnog tužioca u zakon, kao što je bilo do 2003. godine, i na taj način omogućiti građanima da podižu i zastupaju optužnice pred sudom – smatra advokat Sandić.
Pravo na pristup sudu
Veliki broj krivičnih djela nikada ne bude procesuiran, jer, kako navodi Sandić, tužioci obustave istragu, a podnosilac krivične prijave nema mogućnost da svoje tvrdnje dokazuje pred sudom.
– Na ovaj način onemogućeno je i povrijeđeno jedno od glavnih ljudskih prava propisanih Evropskom konvencijom – pravo na pristup sudu. Na ovaj način se veliki broj krivičnih djela ne otkrije, jer protiv odluke tužilastva da se istraga ne sprovodi ne postoji pravni lijek niti viša instanca koja bi po istom odlučivala – zaključio je Sandić.
Advokat Milan Petković takođe smatra da se procesuira veoma mali broj koruptivnih djela.
Foto: Facebook/Milan D. Petkovic/screenshotMilan Petković
– Tužilaštvo bi trebalo uložiti veće napore u cilju otkrivanja i dokazivanja pomenutih krivičnih djela – izjavio je Petković.
Najveći broj istraga obustavljen
Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, naredbom o nesprovođenju istrage riješena su 203 predmeta protiv 450 osoba. U 16 predmeta, kojim je bilo obuhvaćeno 28 osoba, istrage su obustavljene, a spajanjem ili ustupanjem su riješena 64 predmeta protiv 165 osoba. Osim dvije zatvorske kazne i novčanih kazni, četiri osobe su osuđene na uslovnu kaznu dok je jedna oslobođena krivice.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Kosovari ne znaju šta žele, a Aljbin Kurti, koji će vjerovatno biti njihov sljedeći lider, zvuči kao da će postati vođa “velike …
VIŠE

Povodom velikog medijskog interesovanja za slučaj imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj u Predsjedništvu BiH, Ministarstvo spoljnih …
VIŠE

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da Mirko Šarović (predsjednik SDS) nema pravo …
VIŠE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je dogovor oko formiranja Savjeta ministara BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobra vijest za …
VIŠE

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o sufinansiranju projekata izrazito nerazvijenih i nerazvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj kojom je …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se, poslije zdravstvenih problema koje je imao prethodnog vikenda, sada dobro osjeća. – Dobro …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)