Home Vijesti TRI VIZIJE BUDUĆNOSTI KOČE BiH Unutrašnje podjele ometaju približavanje EU

TRI VIZIJE BUDUĆNOSTI KOČE BiH Unutrašnje podjele ometaju približavanje EU

0

Čak i u slučaju da se počne rješavati problem kriminala i korupcije, i počne raditi na vladavani prava, Bosni i Hercegovini će rampa za put u Evropsku uniju uvijek biti različito gledanje političara na njenu budućnost.
Smatraju ovo stručnjaci sa kojima smo razgovarali na temu budućnosti Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju jedna od najaktuelnijih tema, a to je njeno kretanje ka Evropskoj uniji.
Iako još ništa nije sigurno kada je u pitanju proširenje EU, stručnjaci smatraju da i u slučaju najbolje volje Brisela, BiH nema šanse, jer neke uslove može da ispuni samo u snovima.
(Ne)vladavina prava
Neki od problema kojima još nema rješenja ni na vidiku svakako su vladavina prava, trenutni ekonomski model, egzodus stanovništva, te politička kriza, smatra predsjedavajući Odbora direktora Transparensi internešenela BiH i pravnik Srđan Blagovčanin.
– Prvi i najveći problem iz kojeg proizilaze svi ostali je odsustvo vladavine prava. Bez vladavine prava nema ni investicija ni ekonomskog razvoja. Bez vladavine prava nema efikasnih institucija koje mogu zaštiti ljudska prava i slobode. To u našem slučaju znači da će se egzodus iz BiH nastaviti još ubrzanijim tempom, a time i dodatno reducirati sanše za bilo kakav razvoj, jer je on nemoguć bez ljudskih resursa – rekao je Blagovčanin.
Naglašava da je upravo uspostava vladavine prava prepoznata i od strane EU kao najsloženiji izazov u procesu integracija.
– Međutim, čini se da se proces EU integracija se nalazi u ozbiljnoj krizi i vrlo je neizvesna njegova dalja sudbina. Drugi problem koji bih izdvojio je stanje u kojem je ključni interes najmoćnijeg dijela društva, političke elite, status kvo. Jer status kvo im omogućava neograničene zloupotrebe javnih resursa u svrshu ličnog bogaćenja – objašnjava on i naglašava da svaka reforma ka uspostavi vladavine prava za njih znači rizik od zatvora.
Foto: Klix/RAS SrbijaSrđan Blagovčanin
Dodaje da eventualna eskalacija krize političarima predstavlja veliki rizik jer je nepredvidljiva, pa tako mogu izgubiti jako puno.
– Stoga status kvo će sasvim sigurno braniti svim sredstvima, a tiha većina nažalost nema način da to promijeni, osim da polako odlazi odavde – objašnjava Blagovčanin.
Dodaje da je trenutni ekonomski model vrlo problematičan i siguran je put u propast.

– Zaduživanje i korištenje svakog mogućeg načina da se novac izvlači od građana i privrede kako bi se održavao enorman javni sektor, koji je svrha sam sebi, služi samo tome da održava vladajuće strukture na vlasti – objasnio je on.
Politička kriza
Saglasan s njima, pogotovo oko pitanja političke krize, jeste i politički analitičar Marko Šuka. Međutim, on smatra da BiH, koliko god teško bilo, prije može da postane članica Evropska unije nego što može da riješi svoje političke probleme.
Foto: privatna arhiva/FacebookMarko Šuka
– Sami zahtjevi EU su rastezljivi. Vidimo da neke zemlje nisu ispunile one što se traži od BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a postale su članice. Ne vjerujem da su Bugarska i Rumunije riješila problem korupcije, a odavno su tamo. Ni u Hrvatskoj borba protiv kriminala nije odmakla daleko, zatvorili su jednog premijera, a masa drugih afera se gura pod tepih – objašnjava Šuka.
Pročitajte još:NI SANKCIJE NE BI OMEKŠALE TVRDE STATOVE Može li EU primorati političare u BiH na kompromis“NEĆEMO U NATO, HOĆEMO U EU” Stavovi građana Srpske o evroatlanskim integracijamaHRVATSKI NOVINAR OPLEO PO EU Unija odlaganjem pregovora poručila Srbiji i regionu da su nepoželjni
Naglašava da se EU uslovi često mijenjaju, te da im NATO put malo nije važan, pa malo jeste, te navodi i druge brojne primjere.
– Kod nas korupcija postoji, ali su njeni korijeni mnogo dublji. Ovde imamo i političke probleme i nastavak rata svim drugim sradstvima izuzev vojnim. Tu su želje rukovodstva Srpske da bude samostalna i želje Bošnjaka da imaju centralnu državu. Niko nije prihvatio da je BiH takva kakva je i niko nije prihvatio Dejtonski sporazum – objasnio je on.
Dodaje da ne vidi svrhu visokog predstavnika i postavlja pitanje ima li svrhe pregovarati ako nas posmatraju kao neku koloniju kojoj treba tutor.
– Tako da i kada ispunite ono što oni traže, poput Sjeverne Makedonije koja je promijenila ime, dobijete odgovor da ste na čekanju, da EU sad nije za proširenje i slično. Uslovi se stalno mijenjaju, tako da nam niko ne garantuje i kada ispunimo ono što tražimo da ćemo dobiti zeleno svjetlo, upravo zbog svih tih problema – rekao je on.
Isti ljudi, ista priča
Šuka naglašava da ćemo sve probleme koje imamo imati uvijek, jer ne postoji negativna selekcija ljudi.
– Pametni, talentovani i vrijedni ljudi odlaze, a ostaju oni koji nemaju nikakve nove ideje i zato u krug vrte iste probleme. Nema kompromisa između političara, a pošto su izbori svake dvije godine tenzije se podgrijavaju jer svako ko želi da popusti ili se oko nečeg dogovori bude proglašen izdajnikom od starne svoje stranke. Jednostavno, u BiH ne postoji konsenzus ni oko čega, tako da će teško ko da primi takvu zemlju u EU, bez obzira na druge probleme – zaključio je Šuka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da se na području tog grada lome sudbina i trajnost Srpske. …
VIŠE

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje pravo na suđenje u razumnom roku i …
VIŠE

Za manje od sat vremena nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objelodanio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne …
VIŠE

Vlada Republike Srpske zatražila je danas od svih ministarstava da, u skladu sa resornom nadležnošću, obave analizu i indentifikuju nadležnosti …
VIŠE

Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić rekao je da je dijalog najbolji i jedini pravi način u BiH da se dođe do rješenja. Nakon …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nastavlja da radi i teži harmonizaciji odnosa u BiH, kako bi BiH mogla …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)