Home Vijesti “TO BI BILO PODANIŠTVO” Dodik tvrdi da u NATO nema partnerstva za...

“TO BI BILO PODANIŠTVO” Dodik tvrdi da u NATO nema partnerstva za BiH

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da u NATO nema partnerstva za BiH, već samo podaništva u kojem će žrtvovati neke svoje mogućnosti.
– Neće se desiti da se uslovljavanjem skrši jasan politički stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. U međuvremenu se steklo niz razloga zašto je to još više potrebno, jer svijet očigledno hrli ka nekoj globalnoj konfrontaciji, a u tim okolnostima je najbolje ostati izvan svega – smatra Dodik.
On je za Alternativnu televiziju rekao da srpski narod ne smije u moralnom smisu legalizovati NATO bombardovanje, bacanje osiromašenog uranijuma, ali ni zbog drugih strateških razloga, navodeći da je i Srbija vojno neutralna, kao i mnogi drugi prijatelji Srpske koji nisu zainteresovani za NATO i nisu uključeni u NATO.
– Malo je zemalja uključeno u NATO i da mi gubimo mogućnost partnerstva sa drugim zemljama zbog NATO nije logično – istakao je Dodik.
On je rekao da neki u BiH misle drugačije, a ako se analizira stanje u zemljama NATO u regionu vidi se da tamo “ne cvjetaju ruže”.

Dodik je istakao da je njegova današnja posjeta Briselu protokolarna, ali se u regionu izdigla kao sastanak najvišeg ranga.
– Sama činjenica da se radi o sastancima sa odlazećom garniturom koja više neće participirati u budućoj, najviše govori o tome. Radi se o kurtoaziji i poziv toga ranga se ne odbija. Biće to prilika da popričamo o tome šta je bilo dobro, a šta loše, kakve su perspektive iz njihovog ugla – rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, odlazeći visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i njeni saradnjnici pokušavali su i bili korektni u pogledu otvaranja mogućnosti u vezi sa kretanjem BiH ka EU.
– Od nas su tražili da formiramo vlast kako bi Komisija koja je na kraju mandata mogla da predloži zemljama članicama status za BiH. Vjerovatno bi se proveli kao Albanija i Sjeverna Makedonija, ali bismo bili u toj vrsti priče. Daleko smo od toga i stvar je do lokalnih nivoa, ne može se tu ništa prigovoriti ljudima iz EU koji su učinili određeni napor da se to uradi – rekao je Dodik.
On je podsjetio da u BiH i dalje postoji konsenzus za evropski put, dok za NATO nema konsenzusa.
– Evropa to prepoznaje, oni su na početku godine jasno rekli da im prioriteti nisu NATO integracije, već isključivo EU integracije i o tome ćemo razgovarati u Briselu – naveo je Dodik.
On je istakao da je godina nakon izbora izgubljena, kao i mogućnost da se nešto kapitalno uradi kada su u pitanju investicije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Atini da će u decembru biti održana treća sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Grčke i da je …
VIŠE

Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je u Vašingtonu da je došlo do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković odlučio je da pomogne samohranom ocu Dušku Stojanoviću iz sela Šešlije kod Doboja, koji je …
VIŠE

Mnoge u Republici Srpskoj i Srbiji, koji iole poznaju bivšeg hercegovačkog vladiku Grigorija Durića, iznedanio je njegov nastup u emisiji …
VIŠE

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta osudio je danas “najnovije srbomrzačke grafite” u …
VIŠE

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH, izjavio je kako će učiniti sve da se, po …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)