Home Biznis Tim Formule 1 Red Bull kažnjen sa sedam miliona dolara

Tim Formule 1 Red Bull kažnjen sa sedam miliona dolara

0

29.10.2022. / 17:00

MILTON KEJNS – Tim Formule 1 Red Bull kažnjen je sa sedam miliona dolara zbog kršenja ograničenja budžeta prošle sezone i imaće 10 odsto manje vremena u aerodinamičkim testiranjima tokom sljedeće godine, saopštila je u petak Međunarodna automobilska federacija (FIA).

FIA je u saopštenju uoči Velike nagrade Meksika ovog vikenda dodala da je odluka koju je Red Bull prihvatio konačna i da ne podliježe žalbi, prenosi Reuters.

FIA je saopštila da je britanski tim premašio ograničenje za 1,864 miliona funti (3,1 milion dolara), odnosno 1,6 odsto, što spada u „manje“ kršenje odredbe.

Formula 1 je prošle godine uvela ograničenje kako bi obuzdala potrošnju i izjednačila uslove za sve takmičare, pri čemu je ukupan iznos smanjen sa 145 na 140 miliona dolara, dok će za sljedeću sezonu iznositi 135 miliona dolara.

FIA je 10. oktobra objavila da je Red Bul imao „višak troškova“ i da je takođe počinio „proceduralnu povredu“. Ovaj prestup neće uticati na titulu koju je prošle sezone osvojio vozač ovog tima Maks Verstapen (Max Verstappen).

FIA je saopštila da je Red Bull sarađivao tokom rešavanja ovog slučaja, i smatraju da ovaj tim Formule 1 nije želeo da „igra prljavo“ te da nisu imali loše namere.

Takođe i tim Aston Martin, u vlasništvu kanadskog milijardera Lorensa Strola (Lawrence Stroll), potvrdio je da su počinili proceduralni prekršaj i kažnjen je sa 450.000 dolara. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)