Home Vijesti TIHI BOJKOT INSTITUCIJA BiH IMA NEDOREČENOSTI Političari iz Srpske ipak će morati...

TIHI BOJKOT INSTITUCIJA BiH IMA NEDOREČENOSTI Političari iz Srpske ipak će morati da glasaju

0

Zaključak koji kaže da predstavnici Republike Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju u institucijama BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH već juče je zaživio u praksi, jer su neke parlamentarne komisije ostale bez odluka, a sjednica Zajedničkog kolegijuma je otkazana.
Danas je na redu novu ispit jer je ranije zakazana sjednica Doma naroda BiH. Kako Srpskainfo saznaje, postoji mogućnost da delegati iz Srpske ne dođu na sjednicu, čime ona ne bi bila ni održana jer nema kvoruma. Ali, i da dođu na sjednicu, neće biti moguće usvojiti bilo kakvu odluku, jer su, kako su nam juče izjavili neki od njih, zauzeli stav da ne glasaju ni za, ni protiv. To znači da u prvom krugu nema dovoljno glasova iz Srpske.
Foto: Klix/RAS Srbija
Međutim, ovakva situacija ne može da potraje u nedogled, jer bi se moglo desiti da kasnije u drugom krugu glasanja prođe neki zakon štetan za RS i to zahvaljujući uzdržanosti njenih predstavnika. Preciznije, doći će trenutak kada će političari iz RS ipak morati da glasaju. Zato su sve oči uperene u posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske u ponedjeljak, na kojoj se očekuju strategija za dugoročnije djelovane predstavnika iz RS u institucijama BiH.
O čemu se radi? Poslovnici parlamentarnih domova PSBiH kažu da je za usvajanje neke odluke u prvom krugu potrebna većina glasova, pod uslovom da u toj većini učestvuje bar trećina glasova iz RS. U Domu naroda BiH to su dva delegata, a u Predstavničkom domu BiH pet poslanika. Pošto su predstavnici RS poručili da neće glasati, to znači da odluka ne može odmah da prođe, i u prvom krugu su – bezbjedni.
Ipak, tu nije kraj. Taj akt potom ide na sjednicu tročlanog kolegijuma doma koji se ponaša kao komisija i pokušava da postigne saglasnost. Ako pretpostavimo da ni tu ne bi bilo saglasnosti, jer se član iz RS nije izjasnio, tada zakon ili neki drugi akt ponovo ide na glasanje u dom. Upravo tu može da nastane problem budu li se parlamentarci iz RS doslovno držali zaključka iz Banjaluka koga je novinarima pročitala predsjednica RS Željka Svijanović, a on glasi: „Predstavnici iz RS u institucijama BiH obustavljaju učešće u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH…“.
Deset protiv
-Kako bi zakon bio oboren u drugom krugu glasanja, poslovnici kažu da je za to potrebno dvije trećine glasova parlamentaraca iz RS koji su protiv. U Predstavničkom domu to je deset poslanika, a u Domu naroda tri delegata. U slučaju da se parlamentarci iz RS uzdrže od glasanja, to znači da zakon prolazi i bez njih jer nisu protiv. Član kolegijuma može jednom da traži skidanje te tačke sa dnevnog reda, ali ona mora da bude već na sljedećoj sjednici. U tom slučaju, uzdržanost od glasanja je loša po RS jer zakon prolazi, pod uslovom da je prethodno uspio da prođe komisijsku fazu. Jedini način je da se napusti sjednica, da se ne dođe na nju, jer ne bi bilo kvoruma – rekao nam je jedan od parlamentaraca koji je želio da ga ne pominjemo.
Potraje li politička kriza u BiH, naši izvori tvrde da u tom slučaju ipak treba očekivati drugu opciju – da parlamentarci iz RS u ovakvim situacijama glasaju protiv, čime bi mogli da zaustave svaki dokument. To ne bi bilo doslovno po zaključku zvaničnika RS, ali bi bilo u skladu sa onim o čemu je bilo govora u Palati Republike u srijedu.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
-Tako će vjerovatno glasiti i jedan od zaključaka Narodne skupštine RS nakon sjednice u ponedjeljak, dakle da se na sve načine spriječi usvajanje akata u institucijama BiH, do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. To se može uraditi samo glasajući protiv, a prema nekim tumačenjima, i izvlačeći katice iz konzola za glasanje na samoj sjednici. Pominje se mogućnost i glasanja protiv dnevnog reda svake sjednice, što znači da ona neće ni biti održana. Još jedno pitanje koje traži odgovor NSRS jeste šta ćemo sa odlukama u institucijama BiH koje su od interesa za RS. Da li ćemo glasati i protov nekog sporazuma koji se tiče infrastrukture u RS – tvrdi sagovornik Srpskainfo.
Pročitajte još:“TRPIMO ŠTETU” Cvijanovićeva rekla da Ustavni sud BiH donosi odluke na štetu SrpskeREAKCIJA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA Dodik najavio mogućnost povlačenja srpskih sudija“USTAVNI SUD JE KONAČNI AUTORITET” Oglasili se iz Ambasade SAD kratkom PORUKOM

Kako u praksi u parlamentarnim komisijama izgleda tihi bojkot parlamentaraca iz RS?
-Idem na sjednice komisije, ali ne učestvujem u donošenju odluka, a to znači da ne glasam ni za ni protiv. Stalne komisije donose odluke većinom glasova. Ali, zajedničke komisije oba parlamentarna doma odlučuju tako da za neku odluku mora da bude glas bar jednog člana iz svakog naroda. To znači da zajedničke komisije, zbog našeg neglasanja, neće moći da odlučuju – rekla nam je delegat SNSD i članica nekoliko komisija Dušanka Majkić.
Kakva je situacija u Savjetu ministara BiH?
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, od trenutka kada je postao ministra, ne odgovara na pozive Srpskainfo. Ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović kaže da će se držati onoga što je saopšteno nakon sastanka zvaničnika Srpske.
-To je vrlo jednostavno. Mi ćemo učestvovati u radu svih organa, ali nećemo u donošenju odluka, oko glasanja. Mi smo prije svega predstavnici RS i predstavljamo njene interese – kaže Mitrović za Srpskainfo.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, za odluke koje kasnije idu na potvrđivanje u PS BiH nje neophodno da za njih galasaju ministri iz RS. U svim drugim slučajevima, poželjan je konsenzus ili najmanje glas jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.
Podsjećamo, povod za novu krizu je odluka Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim član zakona koji predviđa knjiženje poljoprivrednog zemljišta na Republiku Srpsku. Sud smatra da je to državna imovina, u nadležnosti institucija BiH, što Srpska ne prihvata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske ocijenio je da je oduka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu neustavna i …
VIŠE

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da je Prijedlogom zakona o sportu definisana mogućnost …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 15. februar – Dan državnosti, sa željom …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će povodom dana državnosti Srbije – Sretenja dodijeliti niz najviših državnih odlikovanja, a …
VIŠE

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je 3. februara 2020. godine zaključak kojim povećava plate radnicima Predsjedništva BiH, …
VIŠE

Kada biste opisali BiH kao jednu osobu, to bi bio starac koji je lijepo obučen i lijepo miriše, ali suština mu je trula. Sanda Mešinović, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)