Home Vijesti TEŽAK POLOŽAJ SRBA NA KOSOVU Drecun: Novi evropski izvjestilac neće dati realnu...

TEŽAK POLOŽAJ SRBA NA KOSOVU Drecun: Novi evropski izvjestilac neće dati realnu sliku stanja

0

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da očekuje da će novi izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Kosmet Peter Bejer o stanju ljudskih prava u južnoj pokrajini govoriti pozitivno iako su tamo Srbi građani drugog reda.
Drecun je ocijenio da bi se realnija slika o dešavanjima na Kosovu i Metohiji dobila da je izabran ruski kandidat Aleksej Kondratijev.
– Srbi su na Kosovu i Metohiji građani ne drugog, već pedesetog reda – rekao je Drecun za RTS, istakavši da su neprihvatljivi stavovi ovog njemačkog poslanika, koji je zarobljen u sredini 20. vijeka.
Komentarišući odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ode u Zagreb na kongres Evropske narodne partije, Drecun je rekao da je ona iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti.

Drecun je dodao da očekuje negativan odnos Hrvatske i ubuduće, ocjenjujući da je to dugoročna politika, te da bi EU trebalo da reaguje.
On je podsjetio da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom i da se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusjedske odnose.
Međutim, kaže Drecun, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, a hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.
On je podsjeti da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba koji su u toj zemlji građani drugog reda.
– S druge strane, Srbija je lider u regionu i vuče taj region napred – istakao je Drecun i navodi kao primjer priču o “malom Šengenu”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poslije višemjesečnog odbijanja, Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH dostavio je Kolegijumu Predstavničkog doma PS BiH prijedlog svojih …
VIŠE

Srpska demokratska stranka smatra da niko u BiH nema pravo, a ponajmanje SDA, da svoju percepciju prošlosti nameće srpskom narodu i Republici …
VIŠE

Njemački ambasador na Kosovu Kristijan Held pozdravio je izbor Petera Bajera za izvjestioca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Kosovo. Held …
VIŠE

Srpska demokratska stranka je u Narodnoj skupštini RS podržala odluke visokog predstavnika o smjeni vlastitih funkcionera, jer na posebnoj sjednici …
VIŠE

U Domu HDZ u Mostaru danas će se sastati delegacije HDZ BiH i SNSD predvođene svojim predsjednicima Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. …
VIŠE

“Samo vještice rade nakon ponoći.” Miladin Stanić, narodni poslanik …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)