Home Vijesti TEŠKO DO IZBORNOG ZAKONA Da li Dodik i Čović mogu ostvariti zajedničke...

TEŠKO DO IZBORNOG ZAKONA Da li Dodik i Čović mogu ostvariti zajedničke planove

0

Optimizam lidera HDZ BiH Dragana Čovića da do marta izmjeni Izborni zakon BiH, kao i želja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da SNSD dobije mjesto potpredsjednika Federacije BiH, nisu dovoljni da se to i ostvari, jer neke druge stranke imaju drugačije planove.
Samo što se stišala bura oko Programa reformi, BiH su zahvatili novi-stari problemi oko Izbornog zakona BiH. Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, po ko zna koji put je odredio rok za izmjene Izbornog zakona, a ovaj put se radi o martu. Čović tvrdi da će izbori u Mostaru ove godine biti održani te da „vode intenzivne razgovore, prije svega na nivou SDA-HDZ, kao i sa koalicionim partnerima na nivou BiH“.
– Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Centralna izborna komisija proglašava izbore za ovu godinu – rekao je Čović nedavno medijima.
On je naglasio kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se vratilo povjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda.
Čović i dalje ima podršku srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji podržava promjenu Izbornog zakona BiH kojim bi se, kako kaže, dala prilika Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike.
Podrška za ove dogovore stiže i iz SDS.
– Što se tiče SDS, našu podršku ima svaki dogovor dva naroda unutar Federacije BiH koji se odnosi na to pitanje. Naravno, bez promjene način izbora člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Kako se oni dogovore da riješe pitanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH, to je njihova unutrašnja stvar i mi se tu zaista nećemo miješati – smatra funkcioner SDS, Aleksanda Pandurević, dodavši da bi bilo dobro da se to riješi, jer Republika Srpska postaje talac ove situacije.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaAleksandra Pandurević
Međutim, za razliku od SDS, Dodik osim podrške ima i jednu želju. SNSD želi mjesto potpredsjednika FBiH, jer smatraju da su oni tamo jedini legitimni predstavnici Srba, a u tome mu može pomoći jedino Čović.
Pročitajte još:ČOVIĆ RAZAPET NA DVIJE STRANE Lider HDZ BiH pod pritiskom da se odmakne od Dodika zbog NATOPOČELO JE U MOSTARU, A ZAVRŠILO SA ANP Izetbegović i Čović već deceniju vježbaju blokadu vlastiČović: Očekujem dogovor o Izbornom zakonu, izbori u Mostaru biće ove godine
Riječ je o poziciji koja je, prema dogovoru lidera SDA Bakira Izetbegovića, DF Željka Komšića i SBB Fahrudina Radončića, pripala Demokratskoj fronti, ali je od ranije poznato da je Čović obećao Dodiku jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH.
Međutim, mogu li se planovi Dodika i Čovića ostvariti onako kao su oni naumili?
Predsjedavajući Predsjedništva BiH  i DF, Željko Komšić, smatra da nema osnova da SNSD dobije mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda, kao ni ministra u Vladi FBiH.

– Njegov izborni rezultat u Federaciji BiH je takav da za taj zahtjev nema osnova. Sad, da li će mu Dragan Čović ustupiti nešto iz svoje kvote, pitanje je upravo za Dragana Čovića – poručio je Komšić.
Koliko je realno da se komplikovana situacija u Federaciji BiH, u kojoj još nije ni vlast formirana, raspetlja do raspisivanja lokalnih izbora 2020. godine i da  SNSD zauzme mjesto potpredsjednika, pitali smo i stručnjake.
Politički analitičar Slavo Kukić smatra da su ova dva slučaja povezana, ali i ne lako ostvariva.
Foto: Klix/RAS Srbija
– Sasvim je izvjesno da će Dodik upirati kola Čoviću, što se tiče Izbornog zakona, jer zapravo je njihov cilj potpuno identičan. Oni žele da učine sve ono što BiH čini sve manje državom, a što osnažuje moć etničkih zajednica, odnosno političkih krugova koji su sebi prisvojili ekskluzivno pravo predstavljanja etničkih zajednica. Hoće li se to dogoditi ne znam; male su šanse da se dobije jednoglasna  većina, ali ako se dogodi, to će sigurno biti korak nazad BiH u odnosu na evropska trendove i to će, umjesto njenog približavanja, biti njeno udaljavanje od EU – rekao je Kukić.
Kada je u pitanju mesto koje Dodik želi, Kukić smatra da su šanse za to minimalne.
– Bar prema ovim prvim reakcijama iz Sarajeva, od Komšića, od ljudi iz najužeg okruženja Izetbegovića. Faktički mogućnost da Dodik dobije jedno mjesto potpredsjednika Federacije je samo teorijska, ali praktički neizvodljiva – zaključio je Kukić.
Pomijeranje izbora
U političkim krugovima se spekuliše da bi lokalni izbori mogli sačekati opšte izbore 2022. godine. Kukić smatra da to i nije tako loša ideja.
– Nije loša idjea iz prostog razloga jer smanjuje troškove izbornih procedura koje BiH i tako vrlo teško nosi; drugo je pitnje njihovih motiva. Smanjivanje troškova sigurno nije razlog zbog koga bi oni te izbore pomjerili, ali mogu biti neki drugu prektični razlozi. Recimo, da bi dobili na vremenu jer gube dio glasačkog tijela. Ne treba isključiti mogućnost da to urade, jer imaju većinu za takvu vrstu intervencije, da pokušaju odgoditi priču za dvije godine i promijene negativne tendencije koje danas imaju – smatra Kukić.
S druge strane, Pandurovićeva smatra da je to apsolutno neizvodivo.
– Zato što bi to značilo promjenu entitetskih i kantonalnih ustava, jer kantonalni ustavi u veći kantona u Federaciji propisuju da se loklani izbori održavaju svake četiri godine – rekla je ona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali …
VIŠE

U Banjaluci je održana burna sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije na kojoj se odlučivalo i o sudbini predsjednika stranke Petra …
VIŠE

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel doputovao je danas popodne u Beograd i …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da prekid kampanje Beograda za povlačenje priznavanja kosovske nezavisnosti ne …
VIŠE

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsjedavajuća Delegacije Evropskog …
VIŠE

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je Srni da je predsjednik SDS Mirko Šarović apsolutno u pravu kada kaže da sa predsjednikom SNSD …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)