Home Biznis Tegeltijin zet ojadio povjerioce za 2,2 miliona KM

Tegeltijin zet ojadio povjerioce za 2,2 miliona KM

0

28.12.2021. / 14:55

ISTOČNO SARAJEVO – Povjerioci preduzeća „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) izgubiće 2,2 miliona KM koliko potražuju od ovog preduzeća u stečaju, s obzirom da ono, nakon što je devestirano i opljačkano, nema nikakve imovine.

Foto: Agencije

Na ispitnom ročištu koje je održano danas u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu stečajni upravnik Vlado Simović priznao je 2,2 miliona KM potraživanja, dok preduzeće nema nikakve imovine.

„Najveći povjerilac je Poreska uprava koja potražuje 1,6 miliona KM. Oko pola miliona potražuje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, radnici potražuju oko 150.000 maraka“, rekao je Simović.

S druge strane, kaže, imovine nema ni za pokriće troškova stečaja i o tome je upoznao povjerioce.

„Jedina imovina je 5.000 KM koje je predlagač uplatio za pokretanje stečaja. Sada je na povjeriocima odluka hoće li platiti za dalje vođenje postupka ili ne i o tome ćemo odlučivati na ročištu krajem februara iduće godine. Ukoliko povjerioci ne budu zainteresovani, stečaj se zaključuje“, pojasnio je Simović.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je prije dva mjeseca stečaj u preduzeću EeOp, nakon što je Simović utvrdio da je ono platežno nesposobno i prezaduženo.

Preduzeće „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) osnovano je 2014. godine na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP) koju su kupili ruski investitori.

Rusi su imovinu RAOP-a kupili preko preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, čiji je direktor Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

„Elektroinženjering“ je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), ali je sva kupljena imovina na banjalučkom preduzeću.

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa“ prije dvije godine postao je Keserović.

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

To je potvrdio i stečajni upravnik koji kaže da je nekadašnji RAOP imao ogromne hale koje su danas potpuno uništene i nema nikakvih uslova za pokretanje bilo kakve proizvodnje.

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu za CAPITAL govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta „izvučeno“ 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)