Home Biznis Tegeltija: Veliki značaj regionalnog ekonomskog povezivanja

Tegeltija: Veliki značaj regionalnog ekonomskog povezivanja

0

10.06.2021. / 16:31

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Tirani značaj regionalnog ekonomskog povezivanja i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji, kako je naglasio, ima ogroman potencijal za smanjenje jaza u privrednom razvoju između zemalja Zapadnog Balkana i EU.

foto: Savjet ministara BiH

Učestvujući na panelu o temi “Povezanost na Zapadnom Balkanu – finasijska podrška, ekonomski i investicioni plan EU i IPA tri”, Tegeltija je rekao da je kriza izazvana širenjem pandemije virusa korona pokazala značaj regionalne saradnje, socijalno-ekonomsku međuzavisnost privreda u regionu, kao i potrebu za daljim produbljivanjem veza, kako unutar Zapadnog Balkana, tako i sa EU.

“Unapređenje investicija je ključni element i pokretač produktivnosti i konkurentnosti ekonomije – ulaganje u razvoj infrastrukturne povezanosti i svakog drugog vida povezanosti u regionu je svakako prioritet na koji treba staviti fokus u kontekstu dugoročnog oporavka privrede”, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Ukazavši na evidentnu potrebu za pokretanjem obimnog investicionog ciklusa, Tegeltija je istakao da je neophodno da se u sinergiji sa EU zajedničkim naporima stvore uslovi za uspješnu realizaciju prioritetnih projekata povezivanja.

“Predsjedavajući Tegeltija je u tom kontekstu pozdravio ‘dugo očekivani politički dogovor Evropskog parlamenta i Savjeta po pitanju IPA tri’, istakavši da je to dodatna motivacija za što efikasniju realizaciju Ekonomskog i invesicionog plana za Zapadni Balkan”, navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara.

Tokom obraćanja, Tegeltija je iskazao spremnost Savjeta ministara da podrži sve projekte koji imaju za cilj unapređenje privrednog i poslovnog ambijenta, a time i poboljšanje životnog standarda građana, te u tom kontekstu pozdravio održavanje ovakvih sastanaka.

Domaćin sastanka u Tirani bio je premijer Albanije Edi Rama, a prisustvovali su premijeri zemalja regiona, te komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Nakon panela o temi povezanosti na Zapadnom Balkanu, predviđeno je da učesnici samita, u okviru priprema za Berlinski samit koji će biti održan 5. jula, potpišu zajedničku izjavu o povećanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here