Home Vijesti Tegeltija: U ponedjeljak o dodatnim sredstvima za granični prelaz Bratunac-Ljubovija

Tegeltija: U ponedjeljak o dodatnim sredstvima za granični prelaz Bratunac-Ljubovija

0

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija saopštio je da je Fiskalni savjet BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdio globalni fisikalni okvir za period 2020-2022. godine i dogovorio da izdvajanja sa jedinstvenog računa UIO za zajedničke institucije iznose 780 miliona KM.
Prema njegovim riječima, prijedlog savjetodavne grupe bio je da izdvajanja za zajedničke institucije sa jedinstvenog računa UIO iznose 750 ili 780 miliona KM.
– Juče je na sastancima sa premijerima entiteta usaglašeno da će sa jedinstvenog računa ove godine budžetu BiH biti izdvojeno 780 miliona – naglasio je Tegeltija i dodao da je poslije sedam godina prvi put došlo do korekcije okvira za budžet zajednički institucija.
On je precizirao da će ukupan okvir budžeta zajednički institucija, uključujući ovih 780 miliona KM, sada iznositi 996 miliona KM.
Tegeltija je podsjetio da su sredstva koja se za budžet zajedničkih institucija izdvajaju sa jedinstvenog računa UIO fiksna, dok entiteti dobijaju u zavisnosti od toga koliko se sredstava prikupi i kako se definiše taj odnos.

– Poslije usvajanja globalnog fiskalnog okvira, stvorene su pretpostavke da završimo budžet BiH za 2020. Godinu – konstatovao je Tegeltija.
Predsjedavajući Savjeta ministara, koji predsjedava i Fiskalnim savjetom, rekao je da je konstitutivnoj sjednici Savjeta od šest članova prisustvovalo njih pet.
Granični prelaz Bratunac – Ljubovija
Savjet minstara donijeće na sjednici u ponedjeljak, 30. decembra, odluku o izdvajanju dodatnih sredstava Uprave za indirektno oporezivanje za igradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, Tegeltija je podsjetio da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 miliona KM, a da je nakon što je sagrađen most utvrđeno da se ne može napraviti granični prelaz bez 14,5 miliona KM.
– Prva sredstva izdvojena su iz takozvanih sredstava kliringa koje je BiH dobila kao rezultat duga koji je postojao od Rusije. Ove godine iz budžeta za 2017. godinu planirana su dodatna sredstava tako da je od Uprave za indirektno oporezivanje sada obezbijeđeno 14,5 miliona KM i da mogu odmah započeti sa procedurom izbora izvođača za gradnju graničnog prelaza – rekao je Tegeltija.
On je najavio da će u ponedjeljak Savjet ministara riješiti još neke projekte koji su bili vezani za kreditna sredstva Evropske investicione banke (EIB) za gradnju Koridora “Pet ce” i završetak izgradnje graničnog prelaza Svilaj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vjerujem u mudrost mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da zajedno sa svim drugima u narednom periodu istraje u odbrani istorijskih prava i …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će institucije omogućiti da u narednoj godini u Republici Srpskoj prosječna …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je Srpska stabilna i da institucije rade u interesu građana, …
VIŠE

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Novu godinu i Božić, sa željom da mu …
VIŠE

Nakon prijetećih poruka koje su sa provladinog skupa poslali članovi “Istočne alternative” poručujući da poslanik Draško Stanivuković ne …
VIŠE

Premijer Srbije Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će sa novoizabranim Savjetom ministara prvo raditi na otvaranju graničnog prelaza …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)