Home Vijesti Tegeltija: Pravosuđe BiH nije ispolitizovano, to je percepcija građana

Tegeltija: Pravosuđe BiH nije ispolitizovano, to je percepcija građana

0

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice tog pravosudnog tijela održane u Sarajevu, na kojoj se uglavnom razgovaralo o imovinskim kartonima sudija i tužilaca, da će izvještaj nezavisnih stručnjaka biti poslat nadležnim komisijama.
Riječ je o izvještaju tima stručnjaka koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Rajnhard Pribe, viši nezavisni pravni ekspert EU, prenosi Klix.
Predsjednik VSTS Milan Tegeltija spomenuo je da je izvještaj sveobuhvatan, te da je ušao u probleme kojim se svakodnevno bave. Kaže da treba postaviti prioritete, a za njega su to finansijski izvještaji sudija i tužilaca.
Spomenuo je da je na adresu VSTS stiglo pismo direktorke za Zapadni Balkan Đenove Ruiz Kalavera ne precizirajući na šta se odnosi. Moglo se zaključiti da se u pismu insistira da svi nosioci pravosudnih funkcija objave imovinske kartone.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Na konstataciju novinara da je pravosuđe ispolitizovano, Tegeltija navodi da Pribeov izvještaj ne navodi da je pravosuđe ispoltizovano, već da je to percepcija građana.

– Ne mogu da komentarišem percepcije. Moj stav je dijametralno suprotan. Pravosuđe je istrgnuto iz politike i to je problem. Želi se uspostaviti kontrola – istakao je Tegeltija.
Naveo je kako svi građani nemaju povjerenja u institucije, a samim tim ni u pravosuđe.
– Mi ćemo se truditi da našim radom vratimo povjerenje u mjeri u kojoj je to moguće. Ne postoji elementarni konsenzus. Mi radimo u mjeri u kojoj možemo i to utiče na percepcije građana. VSTS je dio problema – kazao je Tegeltija.
Upozorio je kako postoji set razloga koji doprinose lošoj percepciji građana, među kojima je prvi nedostatak sinhronizacije tužilaštava i policijskih agencija.
– Ključna je prepreka ta saradanja u procesuiranju krivičnih djela. VSTS ne procesuira, ne goni, ne optužuje – zaključio je Milan Tegeltija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Formiranje Savjeta ministara BiH, koje se čeka duže od godinu dana, moglo bi ponovo zapeti i to zbog ministarstva, koje je je za većinu …
VIŠE

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku o zaduženju FBiH kod inostranog kreditora radi realizacije projekta rehabilitacije i …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija kineskog grada Tjencina konstatovali su danas u Banjaluci da postoji obostrani interes …
VIŠE

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da su brojne nadležnosti Srpske prenesene na nivo BiH, te da je to činio i …
VIŠE

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović odbio je da izda jednu od opštinskih prostorija opozicionim narodnim poslanicima koji su namjeravali …
VIŠE

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je Hrvate u Bosni i Hercegovini da na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj glasaju za …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)