Home Vijesti TEGELTIJA O IMENOVANJIMA RUKOVODILACA “Vrijeme je da Srbin bude direktor UIO BiH”

TEGELTIJA O IMENOVANJIMA RUKOVODILACA “Vrijeme je da Srbin bude direktor UIO BiH”

0

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je Savjet ministara otkočio proces imenovanja rukovodilaca na nivou BiH i da se to nastavlja, istakavši da je došlo vrijeme da u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dođe neko iz reda srpskog naroda.
Tegeltija je dodao da novih blokada ne smije biti i da, zarad dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovodioce institucija.
– Proces imenovanja rukovodilaca institucija na nivou BiH od izuzetnog je značaja za njihov rad. Određena imenovanja su završili prije više od mjesec u institucijama Savjeta ministara, a ovo su bila važna imenovanja gdje su završene konkursne procedure i bilo je važno pokazati da možemo postići dogovor o poštivanju konkursne procedure kada je u pitanju izbor kadrova – rekao je Tegeltija za Glas Srpske.
On kaže da je siguran da će, nakon nekoliko mjeseci prekida u normalnom funkcionisanju institucija sa stanovišta rukovođenja, biti unaprijeđen rad institucija.
– Možda je i najvažnija poruka da ćemo, kako budu isticali mandati pojedinim rukovodiocima, na vrijeme birati njihove nasljednike ili nekima obnoviti mandate – istakao je on.
Prema njegovim riječima, UIO BiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesovanje ko će njome rukovoditi u idućem periodu.
– Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci – Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za indirektno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda – rekao je Tegeltija.

On je dodao da će pregovori i dogovori vjerovatno duže trajati nego za ostale pozicije.
Tegeltija kaže da niko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, te napomenuo da je nažalost mnogo onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi.
– Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu saradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje – rekao je on.
Tegeltija kaže i da nema prepreka za održavanje lokalnih izbora dodavši da, i da nije usvojen budžet, postoji način da se obezbijedi potreban novac.
Nažalost, istakao je, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde da li je vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi.
– Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje sprovodi izbore u rokovima koji su definisani zakonima – smatra Tegeltija.
Tegeltija je naglasio da se BiH, kao i sve zemlje u svijetu, susreće sa do sada neviđenom situacijom, a to je zdravstveni problem koji se pretvara i u ogroman ekonomski problem.
– Procjene su govorile da će u ovom momentu borba za zdravlje biti iza nas i da ćemo se posvetiti ekonomiji, ali je pandemija uzela maha. Susrećemo se sa gubitkom radnih mjesta, dodatnim najavama gubitka pojedinih tržišta za naše privredne subjekte, što će sigurno dovesti i do novih gubitaka radnih mjesta. Situacija je dosta teška. Moramo postići konsenzus svih nivoa vlasti u vezi sa mjerama koje je potrebno sprovoditi – rekao je Tegeltija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Život i stvarnost u BiH svedeni su na opsesiju da se sakriju i zamute problemi. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva …
VIŠE

Grad zatrpan smećem koje je iz Italije uvezla firma registrovana na adresi opštine Drvar. Dušica Runić, načelnica …
VIŠE

Uhapšena dvojica opasnih pripadnika škaljarskog klana osumnjičenih za ubistvo Stefana Šarovića. Milosav Savković, načelnik Uprave za …
VIŠE

Iako vlast na nivou BiH u protekle dvije godine skoro da uopšte nije funkcionisala jer je bila pod stalnim blokadama, političari ovih dana …
VIŠE

Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 pozitivna je na virus korona. Zelenika je na svom “Fejsbuk” profilu okrivila nadležne institucije i lošu …
VIŠE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas popodne da će vojska dobijeni zadatak da izgradi još dvije Covid bolnice, na Batajničkom …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)