Home Politika Tegeltija: Neko bi od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara

Tegeltija: Neko bi od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara

0


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da bi neko od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara i političke obračune, a da se hapsi i procesuira na osnovu glasne galame.

Tegeltija je naveo da nikada ne bi prihvatio da bude dio pravosuđa koje bi bilo alat pravosudne sile u političkim rukama za verifikovanje političkih optužbi za korupciju, za disciplinovanje političara i obračun sa političkim protivnicima.

“Da bi neko bio procesuiran za korupciju, za to moraju postojati zakoniti dokazi i u tom slučaju niko neće izbjeći procesuiranje, ko god da je u pitanju”, rekao je Tegeltija za “Dnevni avaz”.

On je dodao da bi neki željeli da u pravosuđu, na osnovu glasne galame koja se puno puta ponavlja i na osnovu predrasuda stvorenih tom galamom, hapse i procesuiraju ljude bez zakonitih dokaza, jer bi to nekome politički odgovaralo.

“Zbog toga i pokušavaju da uspostave kontrolu nad pravosuđem, jer je nezavisno pravosuđe brana nezakonitom progonu ljudi, taman oni bili i političari ili politički lideri”, ocijenio je Tegeltija.

On je istakao da je borba protiv korupcije državni, a ne samo pravosudni zadatak i obaveza.

Prema njegovim riječima, uspješno procesuiranje korupcije zavisi od uspješnog funkcionisanja cjelokupnog državnog aparata i saradnje sve tri grane vlasti – zakonodavne, izvršne i sudske.

Prošlu godinu, Tegeltija je ocijenio kao godinu u kojoj je pravosuđe, na prvom mjestu VSTS, bilo izloženo do sada nezabilježenim, koordinisanim i sinhronizovanim političko-paraobavještajnim napadima.

On se napomenuo i da pravosuđe u BiH radi u uslovima kao ni u jednoj drugoj državi na svijetu, u kojoj ne postoji bazični konsenzus o fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države, počevši od toga da li pravosudne institucije na niovu BiH uopšte treba da postoje do toga kako bi trebalo da funkcionišu.

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of