Home Biznis Tegeltija i ministri finansija „zarobili“ poreskim obveznicima 1,3 miliona KM

Tegeltija i ministri finansija „zarobili“ poreskim obveznicima 1,3 miliona KM

0

10.02.2022. / 14:18

BANJALUKA – Na stolu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nalazi se čak 815 izvršnih rješenja da se obveznicima vrati depozit od 1,3 miliona KM, ali se isplate ne vrše jer Upravni odbor UIO i Savjet ministara BiH odbijaju donijeti potrebne odluke kako to uraditi.

Ilustracija (Izvor: Nezavisne novine)

U UIO se žale da se zbog ne usvajanja potrebnih odluka i dalje suočavaju sa nemogućnošću povrata obveznicima sredstava položenog gotovinskog depozita za osiguranje duga.

„Zaključno sa 31. decembrom 2021. godine zaprimljeno je i pripremljeno 815 rješenja za izvršenje u ukupnom iznosu od 1.350.191 KM koja nije moguće izvršiti“, navode u UIO.

Dodaju da usljed toga trpe štetne posljedice jer obveznici pokreću izvršne postupke.

„Trenutno su pred Sudom BiH u toku 103 izvršna postupka, kao i 27 parničnih postupaka u ovoj pravnoj stvari. Od navedenog broja parničnih postupaka 23 predmeta se odnose na tužbe gdje je tužilac Ministarstvo finansija i trezora BiH, što dovodi do značajnih troškova izvršnih postupaka, kamata… koje se plaćaju iz budžeta UIO“, istakli su u UIO.

Dodaju da je UIO više puta o ovom problemu informisala Upravni odbor UIO moleći ih da iznađu rješenje za izvršenje predmetnog rješenja Suda BiH, a prioritetno rješenje za način namirenja sredstava na depozitne račune, odnosno okončanje navedenih postupaka.

Jedino što je UO UIO, u kojem sjede ministri finansija, uradio je da je u septembru prošle godine usvojio zaključak da predsjedavajući UO UIO uputi obavijest Savjetu ministara BiH, na čijem je čelu Zoran Tegeltija, u cilju iznalaženja rješenja ovog problema.

Podsjećamo, navedeni problemi su nastali kao posljedica djelimičnog izvršenja, odnosno naplate duga RS od UIO po osnovu indirektnih poreza. Tako je sa računa UIO izvršena pljenidba sredstava od 4,6 miliona KM. Pljenidba je zatim zaustavljena do 11. juna 2022. godine, a kao razlog je navedeno obezbjeđenje nesmetanog funkcionisanja UIO.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)