Home Biznis Tegeltija: Do kraja godine početak gradnje auto-puta od Johovca do Modriče

Tegeltija: Do kraja godine početak gradnje auto-puta od Johovca do Modriče

0

08.06.2022. / 16:39

OHRID – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je tokom današnjeg razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem dobio obećanje da će biti odblokirana grant sredstva za gradnju dionice auto-puta od Johovca do Modriče, te da očekuje da bi radovi mogli početi do kraja godine.

Foto: Srna

Tegeltija je novinarima u Ohridu, gdje je učestvovao na samitu “Otvoreni Balkan”, rekao da je sa Varheljijem razgovarao o procesu proširenja EU, u kojem bi BiH imala svoje mjesto i dobila kandidatski status.

“Zaista mislim da smo zaslužili kandidatski status i naravno uvijek ohrabrujuće poruke Varheljija, ali moramo priznati da nisu baš najbolja očekivanja”, naglasio je Tegeltije.

Prema njegovim riječima, BiH je veoma zainteresovana za projekat Ekonomski investicioni plan za zapadni Balkan u kome je BiH dobila sredstva za nekoliko važnih projekata.

“U jednom trenutku Varhelji je taj projekat zaustavio zbog činjenice da je on imao informacija da neko blokira rad istitucija u BiH. Zajednički smo prošli kroz to, konstatovali da sve institucije, oba doma parlamenta, Predsjedništvo, Savjet ministara rade i da nema pretpostavki da bi ta sredstva bila zadržana”, ukazao je Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio da je najznačajniji projekat auto-put od Johovca do Modriče, te da imaju obećanja da će grant sredstva biti odblokirana, te da je za očekivati da do kraja godine započnu radovi.

On je rekao da je Varhelji tokom današnjeg samita poslao poruke podrške, ali podsjetio da iz EU ne dolaze uvijek ista podrška kada je u pitanju projeket “Otvoreni Balkan”.

Tegeltija je precizirao da su pojedine zemlje skeptične i u strahu da “Otvoreni Balkan” zamjenjuje neke druge projekte, pa da onda šalju poruke preko svojih ambasadora, ili neke druge zemlje i onda političke elite nisu baš spremne da podrže cijeli projekat u svim ovim zajedničkim zemljama. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)