Home Vijesti TASTATURA POSTALA OMILJENO ORUŽJE POLITIČARA Kako se na Instagramu međusobno prate lideri...

TASTATURA POSTALA OMILJENO ORUŽJE POLITIČARA Kako se na Instagramu međusobno prate lideri regiona

0

Zvaničnici i lideri političkih partija iz zemlje i regiona se u posljednje vrijeme češće okreću modernim tehnologijama, zbog čega se njihova aktivnost može pratiti na društvenim mrežama.
Tastatura je postala omiljeno “oružje” političara koji su, po ugledu na kolege iz svijeta, prepoznali prednosti ovog vida komunikacije.
Instagram je posljednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom, zbog čega oni sve češće ovim putem obaviještavaju javnost o aktivnostima i pružaju mogućnost građanima da saznaju sve što ih interesuje.
Međutim, koliko političare interesuju aktivnosti kolega i ko od lidera iz regiona koga prati na ovoj društvenoj mreži?
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, zvaničan nalog na Instagramu otvorio je u februaru 2019. godine, a prvom objavom na ovoj društvenoj mreži označio je početak kampanje “Budućnost Srbije”.
Među 46 profila koja trenutno prati, na listi su se našle kolege iz regiona – predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor predsjednik Slovenije, Viktor Orban premijer Mađarske, Bojko Borisov premijer Bugarske i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.
Foto: Youtube
Praćenje mu je uzvratio predsjednik Crne Gore, koji osim naloga “buducnostsrbijeav” na Instagramu prati još predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednike Hrvatske i Slovenije, Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora.
Premijer Bugarske Bojko Borisov prati zvanični nalog predsjednika Srbije, Slovenije, premijera Sjeverne Makedonije, Mađarske, Albanije, kao i aktivnosti predstavnika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Njemu je praćenje uzvratio Zoran Zaev, koji osim bugarskog premijera na Instagramu prati Kolindu Grabar Kitarović, Boruta Pahora, Edija Ramu, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.
Albanski lideri ne prate aktivnosti političara iz regiona
Albanski lideri na društvenim mrežama ne prate aktivnosti političara iz regiona. Doskorašnji premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, na Instagramu prati samo svoju suprugu Anitu Mucaj.
Predsjednik tzv. Kosova, Hašim Tači, od političara iz regiona prati aktivnosti jedino bivšeg predsjedavajućeg prištinske skupštine Kadrija Veseljija.
S druge strane, ni predsjednik Srbije putem Instagrama ne prati aktivnosti albanskih lidera i političara iz Prištine.
Slovenački predsjednik “kralj Instagrama”

Kralj Instagrama, kako je američki portal Politico svojevremeno nazvala slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, prilično je aktivan na internetu.
Kabinet predsjednika Slovenije saopštio je da je on direktno uključen u rukovođenje nalogom na Instagramu, u čemu mu pomažu asistenti.
Osim što dijeli detalje iz svog života, on na ovoj društvenoj mreži prati aktivnosti građana, ali i svojih kolega: Međutim, od lidera iz regiona na njegovoj listi našli su se samo predsjednici Srbije i Hrvatske.
Iako većina političara društvene mreže koristi za komunikaciju sa građanima, neki od njih iste koriste po principu – ja sam svoje rekao, a vi komentarišite. Poput svjetskih zvijezda koje bilježe milionska praćenja na Instagramu, predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović (koju prati 347 hiljada profila), na ovoj društvenoj mreži ne prati nikog.
Virtuelni život i dvosmjerna komunikacija sa građanima ne zanima ni premijera Mađarske Viktora Orbana što pokazuje i činjenica da na ovoj društvenoj mreži ni on ne prati nikoga.
Foto: Screenshot Twitter
S druge strane, premijer Albanije, Edi Rama, prati 16 profila, ali nijedan ne pripada nekom od njegovih kolega, pa među zapraćenima nema nijednog političara nego nalozi koji se bave dizajnom i uređenjem prostora.
Koga prate svjetski lideri?
Moć društvenih mreža prepoznali su i svjetski lideri do te mjere da mnogi od njih ne izdaju zvanična saopštenja već vladaju putem svojih naloga i češće saopštenja šalju putem društvenih mreža.
Od milion korisnika, koliko na Instagramu prati njemačku kancelarku Angelu Merkel, ona je zapratila 64 profila, među kojima su se našli pojedini lideri Zapadnog Balkana, Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor i Bojko Borisov.
Bugarski premijer je ujedno jedini lider regiona kog je zaprazio francuski predsjednik Emanuel Makron.
Foto: Ian Langsdon/EPA
Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, zapratili su gotovo svi političari iz regiona, ali on nije uzvratio nijednom od njih.
Među više od 15 miliona profila koji ga prate, Tramp je uzvratio samo članovima svoje porodice i direktoru za društvene mreže i komunikaciju sa medijima i prati osam naloga, piše Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Povratak terorista sa sirijskog ratišta može nam izazvati probleme i haos, jer su oni „okusili krv“, a svakako žele uspostaviti svoje zakone …
VIŠE

Narodna skupština će reagovati u pogledu određivanja budućeg statusa Srpske u slučaju bilo kakvih nastojanja protivustavne teritorijalne …
VIŠE

Dok Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine USK, tvrdi da mu je porno-skandal montiran, da ga neko želi eliminisati iz političkog života …
VIŠE

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, …
VIŠE

Šta podrazumijevaju reforme procesa Evropske unije koje predlaže francuski predsjednik Emanuel Makron, još nije poznato, ali uvid u njih bi mogao …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su za parlament Srpske stavovi Savjeta za sprovođenje mira (PIK) neprihvatljivi iz više …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)