Home Politika Tamindžiju iz SDS optužuju za dezerterstvo, on tvrdi da je bio student

Tamindžiju iz SDS optužuju za dezerterstvo, on tvrdi da je bio student

0


Opštinski odbor SDS Nevesinje saopštio je da je „sramna odluka odbornika vladajuće većine da Mitrovdansku povelju, najveće priznanje opštine, dodijeli dezerteru i bruki Nevesinja Iliji Tamindžiji koji je i u čitavoj javnosti Republike Srpske postao poznat po vulgarnosti prema ženama i ponašanju nedoličnom za jednog narodnog poslanika“.

– Ako odbornici vladajuće većine, u strahu za svoje sitne privilegije, moraju da podrže sve što im Ilija Tamindžija kaže, smatramo da je ljudska obaveza javno reći ono što svi časni Nevesinjci znaju: sramota je povelju koja je simbol junaštva i palih žrtava pripadnika Nevesinjske brigade iz dvije Mitrovdanske ofanzive dati dezerteru koji se u ratnom vihoru sklonio u Podgoricu dok su njegovi vršnjaci ginuli na braniku otadžbine – kaže SDS u saopštenju.

Kako navode „svetost Mitrovdana za Nevesinje i Nevesinjce biće ukaljana ukoliko na Mitrovdan popustimo i dozvolimo da se dezerter okiti ordenjem i nagradama koje mu ni po čemu ne pripadaju“.

– Apelujemo na predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića da ne dozvoli da na Mitrovdan, datum koji je proslavio Nevesinje u čitavoj Republici Srpskoj, Ilija Tamindžiji prisvoji ono što mu ne pripada. Tražimo da reaguju i lokalne organizacije boraca, veterana, djece poginulih ratnika Vojske Republike Srpske jer ako dozvolimo ovo poniženje na Mitrovdan u Nevesinju dozvolićemo i svako drugo obesmišljavanje žrtava palih boraca na braniku Republike Srpske. Javnosti RS poručujemo da nećemo ustuknuti i da ćemo mitrovdanska znamenja sačuvana u ratu odbraniti od želje podgoričkog studenta da ih stavi u svoju privatnu vitrinu u kojoj stoje i druge nagrade kupljene novcem otetim od hercegovačkih elektro preduzeća – piše u saopštenju.

Međutim, Tamindžija za Srpskainfo tvrdi da su u saopštenju protiv njega „sve same gluposti“.

– Skupština opštine je dvotrećinski to usvojila i nisam ni znao za taj prijedlog sve dok nije stigao do Kolegijuma. Kako su naveli, to je za zasluge u privredi, za rješavanje problema vodosnabdijevanja, infrasrukture, projekta ‘Gornji horizonti’… Što se tiče tih nekih gluposti iz SDS, nigdje nisam pobjegao. Desetine tadašnjih redovnih studenata iz Nevesinja, među kojima sam bio i ja, imali su dozvolu komande Vojske Republike Srpske da mogu da studiraju, da idu u Crnu Goru. Ima i ljudi iz njihove političke opcije koji su studirali sa mnom, zajedno smo putovali. Nisam odslužio vojsku, bio sam mlađi, nisam znao da rukujem oružjem i zato me nisu ni angažovali u vojsku. Pičati o tome poslije 25 godija je isto kao kada bismo pričali o odnosu četnika i partizana – kaže Tamindžija, inače poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS.

Dodaje da svi u Nevesinju znaju da nije bio u vojsci i kaže da mu je poznato da se SDS obraćao Boračkoj organizaciji, porodicama poginulih, Udruženju djece porodica palih boraca i Veteranima, tražeči da bojkotuju priznanje njemu.

– To je hir i ljutnja SDS zbog gubitka vlasti. Nikada nigdje nisam pobjegao. Ali, danas možete da kačite etikete kako kome želite – zaključuje Tamindžija.

srpskainfo.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of