Home Region Svjetski mediji o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

Svjetski mediji o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

0

ZAGREB – Svjetski i regionalni mediji objavljuju rezultate i analize jučerašnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, ocjenjujući da će aktuelna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uprkos tome što je završila na drugom mjestu, biti favorit u drugom krugu glasanja.

AP navodi da je razlog tome u činjenici da u drugoj rundi ostali desničarski kandidati više neće biti u konkurenciji.

Agencija Kolindu Grabar Kitarović predstavlja kao predsjednicu poznatu po flertovanju sa ekstremnom desnicom, dok istovremeno želi da se predstavi kao predsjednica naroda.

S druge strane, kaže se u tekstu, Milanović je tokom kampanje obećao da će Hrvatsku preobratiti u normalnu, tolerantnu državu.

Rojters takođe ocjenjuje da je Grabar Kitarović u prednosti nad Milanovićem u drugoj rundi glasanja.

Agencija prenosi riječi analitičara Davora Ðenera da nije vjerovatno da glasači Miroslava Škore podrže Milanovića, tako da se aktuelnoj predsjednici otvara veći dio glasačkog tijela u drugom krugu.

U tekstu se navodi da posmatrači prvi mandat aktuelne predsjednica ocjenjuju kao prilično blag, sa malo političke suštine i mnogo populističke patriotske retorike.

Slovenačko “Delo” povodom najboljeg rezultata koji je ostvario Milanović postavlja pitanje da li Hrvatska skreće ulijevo.

List ocjenjuje da je Milanović imao korist od mobilizacije lijevog biračkog tijela, dok se desnica rasula između dva snažna kandidata.

U tekstu se ističe da se prednost koju je Grabar Kitarović imala otopila nakon niza grešaka i neobičnih izjava.

“Dnevni avaz” je prenio Milanovićev govor pod naslovom “U drugom krugu neka pobijedi bolji, a to sam ja”, a govor Kolinde Grabar Kitarović u članku naslovljenom “Ovo je bila bitka deset na jednu”.

List navodi da se ona time obratila glasačima koji su zaokružili druge kandidate.

Sarajevski portal Klix.ba prenio je izjave pobjednika prvog kruga, dodajući da je Kitarovićeva pobijedila u dijaspori i da je “izdominirala u Bosni i Hercegovini”.

Prema rezultatima juče održanih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, u drugi krug ušli su kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i niza stranaka lijevog centra, Zoran Milanović sa 29,55 odsto glasova i aktuelna predsjednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović sa 26,65 odsto glasova.

Nezavisni kandidat i najveće iznenađenje izbora je Miroslav Škoro, koji je za svega dva odsto propustio ulazak u drugi krug, pošto je osvojio 24,45 odsto glasova.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of