Home Biznis Svjetska banka prognozira dalji rast cijena

Svjetska banka prognozira dalji rast cijena

0

30.04.2022. / 15:05

VAŠINGTON – Iz Svjetske banke je saopšteno da će rat u Ukrajini prouzrokovati najveći šok u cijenama od 1970. godine. U analizi se predviđa da će poremećaj zbog rata dovesti do rasta cijena gotovo svih proizvoda – od gasa do žita i pamuka.

Foto: Agencije

Prognozira se da će zbog nedostatka proizvoda iz Rusije i Ukrajine pšenica poskupjeti 42,7 odsto, ječam 33,3, soja 20, ulje 29,8 i piletina 41,8. Dodaje se da je nedostatak pšenice na svjetskom tržištu najteže nadoknaditi, utoliko više što će loši vremenski uslovi u Sjevernoj Americi i Kini ove godine dodatno otežati situaciju.

U analizi se ukazuje da će cijene energenata porasti više od 50 procenata, što će u velikoj mjeri uvećati račune i domaćinstvima i privrednicima. Najveće poskupljenje predviđa se za potrošače gasa u Evropi, koji će ove godine taj energent plaćati dvostruko više, a pad cijene očekuje se naredne i 2024. godine, ali će i tada gas biti bar 15 odsto skuplji nego 2021.

Iz Svjetske banke upozoravaju da će cijene hrane biti znatno uvećane i navode podatke Ujedinjenih nacija da je indeks cijena namirnica najveći otkako je počeo da se vodi prije 60 godina. Ukrajina i Rusija su prije ovog rata u globalnom izvozu pšenice učestvovale sa 28,9 odsto, a u izvozu suncokretovog ulja sa čak 60 odsto. Politika

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)