Home Vijesti “SVJESNO KRŠE ZAKON” Milan Petković prozvao službenike Ministarstva saobraćaja i veza RS

“SVJESNO KRŠE ZAKON” Milan Petković prozvao službenike Ministarstva saobraćaja i veza RS

0

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković tvrdi da službenici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske svjesno krše Zakon o upravnom postupku, jer zabranjuju rad pojedinim privrednim društvima, a da im istovremeno ne daju mogućnost da se žale na tu njihovu odluku.
Petković je u izjavi za Srpskainfo kazao da ima saznanja da službenici navedenog ministarstva prilikom tehničke kontrole pojedinih privrednih subjekata, nakon što utvrde određene nepravilnosti, isključe ga sa informacionog sistema i onemoguće mu rad u narednih 7 dana.
– Službenik, naprimjer, utvrdi da neko ne radi u skladu sa zakonom, a često to bude da nemaju dva kontrolora na radnom mjestu ili da neki valjci nisu ispravni i slično. Sačini zapisnik, konstatuje da postoje nedostaci u radu i isključuje to lice na 7 dana sa informacionog sistema. Potom ga obavijesti mejlom da mu je isključen informacioni sistem i onemogućen rad u sljedećih 7 dana – ističe Petković.
Dodaje da se pri tome ne ostavlja mogućnost „kažnjenom“ privrednom subjektu da uloži prigovor, žalbu ili na bilo koji drugi način da zaštiti svoje pravo i dokaže da je možda službenik ministarstva pogriješio.
– Ovdje se faktički nekome oduzima pravo koje ima stečeno, a da mu se ne da mogućnost da uloži žalbu, prigovor, tužbu ili bilo šta. U zakonu jasno stoji da državni službenik koji obavlja neku redovnu dužnost, ako odlučuje o nečijem pravu, mora donijeti upravni akt. Dakle, on mora donijeti rješenje i dati mogućnost žalbe – ističe Petković.

Prema njegovim riječima, očito je da službenici ministarstva krše Zakon o upravnom postupku, jer ograničavaju nekoga u nekom pravu, a ne donose upravni akt.
Petković ističe da čak i sud kada donese neku odluku ostavi mogućnost da druga strana uloži žalbu, dok kod Ministarstva saobraćaja i veza to ne dozvoljavaju.
– Zabrane nekome rad i nikom ništa. To je nelegalni reket koji vrše službenici tog ministarstva – tvrdi Petković.
On je ovaj problem juče iznio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, tražeći od ministra Neđe Trninića da mu odgovori da li zna za navedene postupke svojih službenika.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaNeđo Trninić
Trninić je kratko potvrdio da je upoznat s radom svojih službenika, ali da u tome ne vidi ništa sporno.
– Tačno je da ministarstvo ima mogućnost isključivanja sa informacionog sistema maksimalno 7 dana – kazao je Trninić u parlamentu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar bezbijednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić oštro je reagovao na istupe nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji ga  je …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi posebna sjednica parlamenta Srpske o deklaraciji SDA mogla da …
VIŠE

Nije sve do nas, pa čak i to sa Prištinom, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ističe da to pokazuje odluka EU da ne da zeleno svjetlo …
VIŠE

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je da u BiH, kada je riječ o migrantskoj krizi, vlada haos, te je za to direktno optužio …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić u razgovoru za Klix odgovorio je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je …
VIŠE

Delegat SDP Denis Bećirović predožio je da se na izborima u BiH zabrani kandidovanje i onima koji su odležali kaznu za ratni zločin, u partijama …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)