Home Vijesti Svi moramo POMOĆI UGROŽENIMA: Šta političari misle o UMANJENJU PLATA dok traje...

Svi moramo POMOĆI UGROŽENIMA: Šta političari misle o UMANJENJU PLATA dok traje pandemija

0

Pandemija virusa korona koja se širi svijetom potpuno je promijenila životne navike građana, ali i pokazala humanu stranu mnogih građana, bez obzira na njihov status i materijalno stanje.
Humano lice ovih dana pokazali su i mnogi političari u BiH, koji su na momenat zakopali ratne sjekire i posvetili se onome što i jeste njihova dužnost, a to su građani koji su ih birali.
Od poklanjanja plata, preko kupovina zaštitnih maski, pomoć pri čišćenju, do djeljenja namirnica onima kojima su najpotrebnije.
Neki od njih pozvali su i druge političare da krenu njihovim stopama, navodeći da je neophodno „da se na svim nivoima vlasti i u javnom sektoru bitno umanje visoke plate kako bi se novac usmjerio u fondove solidarnosti i onima koji je najpotrebniji“.
Da li smanjiti plate ili ostaviti političarima i funkcionerima na volju da sami odrede da li žele pomoći i na koji način, Srpskainfo je pitala i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Šef poslanika SNSD u NSRS Igor Žunić ističe da će se, ako ovakva situacija sa virusom korona potraje, morati pribjeći rezanju plata, a na prvom mjestu onima koji imaju najviša primanja.
On dodaje da je pozitivno to što su mnogi već pokazali svoju humanu stranu i odlučili pomoć najugroženijima.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Nekima ne treba neko rezati platu da pomogne drugima, već su sami to učinili proteklih dana. Mi smo, takođe, ispred Kluba SNSD u ponedeljak donijeli odluku da doniramo 15.000 KM onima kojima je pomoć najpotrebnija. To znači da će svako od nas poslanika u Klubu SNSD izdvojiti po 500 KM od svoje plate u svrhu donacije. Svojih 500 KM ću danas donirati Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoju „Sunce“ iz Dervente – istakao je Žunić za Srpskainfo.
Direktor KPZ Banjaluka i predsjednik SPS Goran Selak ističe da podržava sve mjere kojima se pomaže najugroženijim kategorijama građana.
Takođe, smatra da to mora da bude sistemska podrška, iako već imamo mnogo slučajeva pojedinaca i udruženja koja se trude da pomažu.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– U Banjaluci smo formirali povjereništvo za naš gradski odbor SPS, ali to povjereništvo se ne bavi organizacijom partije, nego upravo pomaganjem onima kojima je pomoć najpotrebnija, jer to nam je u ovom trenutku prioritet. Trenutno nastavljamo aktivnosti na prikupljanju pomoći javnim kuhinjama i ovom prilikom pozivam sve građane da se pridruže i pomognu- istakao je Selak.
Pročitajte još:HUMANO Dodik će martovsku platu podijeliti u osam višečlanih porodicaODRIČU SE PLATE, DIJELE MASKE I HRANU Političari u krizi pokazali svoju humanu stranuDARUJE POLA PLATE BOLNICI “SRBIJA” I Košarac daje doprinos u suzbijanju pandemije
On dodaje da će nam biti potrebno jedinstvo i zajednički rad na rješavanju problema koji će tek nastati nakon epidemije. U svemu što nas očekuje, kaže Selak, nikako ne smijemo ispustiti iz vida ljude kojima je potrebna pomoć.
– Nastavićemo sa organizacijom akcija i nastavićemo da apelujemo da se pomogne prije svega javnim kuhinjama, penzionerima i svima na koje će se negativno odraziti epidemija- podvlači Selak.
Bitno je da budemo humani
Šef Kluba poslanika PDP u NSRS Perica Bundalo ističe da su u ovo vrijeme svaka donacija i humanitarna akcija dobrodošle jer pokazuju solidarnost među ljudima.
On ističe da je bitno da se svi organizuju i samoorganizuju i pomognu koliko mogu.
Foto Siniša Pašalić/RAS SrbijaPerica Bundalo
– Mi smo se već organizovali na nivou PDP tako što će svi funkcioneri partije koji na bilo koji način primaju plate iz budžeta izdvojiti određeni dio sredstava za humanitarne svrhe. Ja sam juče ujutro već uplatio određena novčana sredstva, a isto će učiniti i ostali. Vidjećemo kako će rukovodstvo partije ta sredstva usmjeriti – ističe Bundalo.
Dodaje da je najveći teret odgovornosti po pitanju troškova koji će proisteći iz ove krize na zvaničnim institucijama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Iz budžetske rezerve predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića izdvojeno je 100.000 KM za pripremanje paketa koji će sadržavati …
VIŠE

Mada je do oktobra relativno daleko, u ovom trenutku najmanje tri faktora ozbiljno ugrožavaju održavanje lokalnih izvora planiranih za jesen: …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izdvojila je iz budžeta predsjednika Republike 100.000 KM za Crveni krst Srpske. U kabinetu …
VIŠE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da je sklopljen dogovor s vlastima Republike …
VIŠE

Brojni političari ovih dana pokazali su svoju humanu stranu te na razne načine daju svojh doprinos u borbi protiv širenja pandemije korona virusa. …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas penzionere da ne izlaze napolje i ocenio da je predlog SzS da se omogući penzionerima da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)