Home Vijesti SVEČANO ZA DAN REPUBLIKE Obilježavanje počinje 27. decembra, centralni događaji 9. januara

SVEČANO ZA DAN REPUBLIKE Obilježavanje počinje 27. decembra, centralni događaji 9. januara

0

Dan Republike Srpske biće obilježen u četvrtak, 9. januara 2020. godine, svečanim defileom i akademijom, a ne, kako su to pojedini mediji objavili, u petak, 27. decembra.
Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara.
Istog dana biće dodijeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova počeće svečani defile na Trgu Krajine.
Svečana akademija povodom Dana Republike biće održana 9. januara naredne godine u dvorani “Borik” sa početkom u 14.00 časova.
U srijedu, 8. januar predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju “Sveti Pantelija”, na Trgu palih boraca NOR ispred hotela “Bosna”, te na Spomen kosturnici i grobnici dvanaest banjalučkih beba na Gradskom groblju.
Delegacija kabineta predsjednika Republike položiće cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dok će delegacija Republike Srpske položiti vijenac i na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Jelića u Modriči.

Obilježavanje Dana Republike počeće tradicionalnim prijemima kod predsjednika Srpske Željke Cvijanović 27. decembar za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske i delegaciju Vlade i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.
Prijemi su predviđeni i za delegaciju Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP Republike Srpske i delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija Srpske, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, starješina Vojske Republike Srpske i predstavnika vjerskih zajednica u Srpskoj.
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
U subotu, 28. decembra predviđeni su prijemi za sportiste, studenate i nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, delegacije privrednika, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predstavnike medija.
Dan Republike, 9. januar, biće svečano i na primjeren način obilježen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a 10. januara predviđeno je obilježavanje ovog značajnog datuma u Brčko Distriktu, te Istočnom Sarajevu koncertom Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.
Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom namjere Prištine da ga prijavi sudu za ratne zločine, da je spreman da ode u Hag, …
VIŠE

„Dva svijeta, dva paralelna univerzuma, građani i građani zaposleni u javnom sektoru. Još samo poseban Ustav da se napravi.“ Saša Trivić, …
VIŠE

Nastavljena serija pljački stanova i poslovnih prostora u Banjaluci. Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave …
VIŠE

Donirala dio jetre svom svekru i tako mu spasla život. Almira Mumić iz …
VIŠE

Svi smo upoznati sa migrantskom krizom i time da se Ministarstvo bezbjednosti BiH, MUP Republike Srpske i Koordinaciono tijelo koje je formirala …
VIŠE

Nemanja Davidović izabran je danas jednoglasno za predsjednika Opštinskog odbora (OO) SNSD Bosanski Petrovac. Davidović je rekao da će SNSD na …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)