Home Vijesti SVE ZAKONE MORAMO DA USKLADIMO S NATO Šta piše u skrivenim tabelama...

SVE ZAKONE MORAMO DA USKLADIMO S NATO Šta piše u skrivenim tabelama Programa reformi BiH

0

Savjet ministara BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije imaju stalnu obavezu da revidiraju svoje zakonodavstvo u cilju usklađivanja s NATO pravilima i zakonodavstvom.
To je navedeno u posljednjoj rečenici Programa reformi BiH, odnosno u njegovim tabelama, u kojima su navedeni rokovi za svaku pojedinačnu akivnost koju je BiH obećala NATO Alijansi u okviru dokumenta usvojenog u Predsjedništvu BiH 19. novembra prošle godine.
Međutim, ove tabele nisu dostavljene u Narodnu skupštinu RS od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na raspravi koja je održana 23. decembra.
Kada je opozicija saznala za to, nastupio je gnjev, a potom cjelodnevno ometanje Dodika i ostalih zvaničnika Srpske. Dodik je potom priznao da postoji dio koji nije podijeljen poslanicima, upućujući ih da sve traže u Predsjedništvu BiH!
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Ipak, Predsjedništvo još zvanično nije objavilo ovaj dokumet. Do ovog trenutka nisu ga dostavili ni na adresu Srpskainfo, a navodno kompletan Program reformi o kome je riječ u ovom tekstu objavio je poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Dragan Mektić. U izjavi za Srpskainfo, Mektić tvrdi da je dokument autentičan i da ga je za njegove potrebe s engleskog jezika na srpski prevela za to ovlaštena osoba.
U poređenju s Programom refomi koji je svojevremeno dostavljen u NSRS, vidi se da je dio bez tabela gotovo isti, uz manje razlike u načinu prevođenja. Primjera radi, dok u Dodikovom dokumentu piše da Program regformi ne prejudicira članstvo u NATO, u Mektićevoj verziji se navodi da dokument ne govori o konačnoj odluci o članstvu.
Pročitajte još:SLIJEDI UBJEĐIVANJE GRAĐANA U KORIST SARADNJE S NATO O ovim obećanjima iz Programa reformi se NE PRIČABURNO U NSRS Opozicija tvrdi da je poslanicima podvaljen LAŽNI DOKUMENT Programa reformi (FOTO)EKSKLUZIVNO Srpskainfo prva objavljuje šta piše u PROGRAMU REFORMI BiH (FOTO)
Međutim, u tabelama koje su posljednji dio Programa reformi može se ipak naći nekoliko zanimljivih detalja, među kojima su i naređenja entitetima šta treba da rade. U dijelu koji govori o odnosu sa međunarodnim rezidencijalnim mehanizmom za krivične sudove, BiH je obećala da će do 2023. procesuirati najsloženije i prioritetne slučajeve ratnih zločina pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, kao i procesuiranje drugih slučajeva pred sudovima entiteta i Brčko distrikta.
Kada je riječ o deminiranju, čak 25 godina poslije rata plan je da se „podrži obrazovni sistem u cilju uključivanja predškolske i školske djece u programe svijesti o minama“.
Kada se govori o ljudskim pravima, u 2020. smo obećali rekonstruisati kuće i stanove povratnika na teritoriji BiH i zatvaranje kolektivnih centara. U pravosuđu, koje je postalo rak-rana BiH, govori se o stalnom unapređenju odgovornosti pravosudnih zvaničnika, konstolidovanju VSTS tokom ove godine i poboljšanju sistema finansiranja institucija pravosuđa.
Asistenacija NATO je predviđena i kada budemo sređivali oblast životne sredine.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Uskladiti zakone sa standardima NATO i partnerskih zemalja fokusirajući se na upravljanje otpadom, kvalitet vode, kvalitet vazduha, zaštitu prirode i integrisanu prevenciju i kontrolu zagađenja, rješavanje pitanja “hot-spotova” u oblasti životne sredine, preventivne aktivnosti u cilju prevencije ekoloških nesreća, te ekološku reviziju perspektivnih i neperspektivnih lokacija odbrane – dio je iz Programa refomi.

U oblasti ekonomskog razvoja, Savjet ministara i entitetske vlade su dobile zadatak da smanje javnu potrošnju, naročito trenutnu, da reformišu penzijsko i invalidsko osiguranje. Tokom planiranja odbrane BiH, tzv. Proces planiranja i revizije mora da bude usklađen sa Glavnim štabom NATO u Briselu, a tokom 2020. je obećano formiranje lake pješadijske grupe koja će da djeluje u okviru NATO. U oblasti upravljanja ljudskim resursima, neophodno je uskladiti Zakon o PIO RS sa Zakonom o službi u OS BiH.
Ovu verziju Programa reformi Mektić je pokušao da uvrsti na prošlu sjednicu Predstavičkog doma BiH, kako bi se o njemu raspraljalo, ali takva inicijativa nije dobila podršku.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– To nije prihvaćeno jer, prije svih, SNSD ne želi da bude raskrinkana uloga Dodika. Ovaj dokument je mnogo precizniji od ANP koga je prethodno uradila Komisija za NATO integracioni proces. U Programu reformi se na nekoliko mjesta spominje usklađivanje zakona s NATO, spominju se evroatlanske integracije. Jasno je kuda to vodi. U njemu nema ni refereduma, ni Republike Srpske – kaže Mektić.
S druge strane, šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać podsjeća da je dokument usvojilo Predsjedništvno BiH, a kao što je poznato, spoljnu politiku BiH vodi upravo taj organ vlasti.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Nije sporno da Predstavnički dom izrekne svoj zaključak o pojedinim pitanjima, ali je potrebno da se stvore principijelni uslovi za to, kakvi u ovom trenutku ne postoje. Samo originalni dokument može biti autentičan, a svaki prevod je prevod. Što se tiče samog Programa reformi, vjerujem da nijedan njegov dio nije sporan, pa tako ni tabele – kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.
Gdje je Strategija spoljne politike?
U prevodu Programa reformi, koji posjeduje Mektić, tamo gdje se govori o spoljnoj i bezbjednosnoj politici postoji i rečenica u kojoj se kaže da je na 45. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 13. marta 2018. godine, usvojena Strategija spoljne politike BiH. Međutim, u dokumentu koji je Dodik dostavio u NSRS ta rečenica na tom mjestu uopšte ne postoji.
Podsjećamo, Strategija spoljne politike je usvojena za vrijeme mandata Mladena Ivanića u Predsjedništvu BiH, kome je Dodik nekoliko puta javno zamjerio na tome, jer se u dokumentu govori da postoji širok politički konsenzus u BiH za aktiviranje Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO. Stratagija važi do 2023.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj je istorijska, izjavila je danas uoči Vučićevog dolaska …
VIŠE

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Evropsku uniju da pošalje jasnu poruku crnogorskom predsjedniku da prestane …
VIŠE

Bez obzira na to da li će Petar Đokić, nakon najnovijih turbulencija unutar Socijalističke partije, uspjeti da se održi u fotelji prvog čovjeka …
VIŠE

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih …
VIŠE

Reagujući na navode da će Srbima zaposlenima u MIP BiH biti oduzet jedan dan odmora zbog proslave 9. januara, predsjednik PDP Branislav Borenović …
VIŠE

Pet poslanika Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske formiralo je nezavisni klub poslanika Socijalističke partije, koji će …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)