Home Biznis Sve više oružja i vojne opreme se „kreće“ kroz BiH

Sve više oružja i vojne opreme se „kreće“ kroz BiH

0

04.02.2022. / 14:47

SARAJEVO – Sve više oružja i vojne opreme se kreće kroz BiH, a postoje određeni problemi u praćenju tog transporta, priznali su u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Podaci pomenutog Ministarstva pokazuju da je tokom prošle godine zaprimljeno i izdato čak 757 rješenja kojim se odobrava kretanje oružja i vojne opreme.

Od navedenog broja, na izvoz se odnosilo 501 rješenje, a na uvoz 256, što je povećanje u odnosu na godinu ranije.

„Ukoliko se analiziraju navedeni podaci, evidentan je trend rasta izdatih odobrenja i to za 22,69 odsto u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu“, naveli su u Ministarstvu.

Lani je zahtjeve za kretanje oružja i vojne opreme podnijelo 36 firmi.

Najviše podnesenih zahtjeva za izdavanje odobrenja u 2021. godini odnosi se na kompanije UNIS „GINEX“ Goražde, „IGMAN“ Konjic, „POBJEDA TECHNOLOGY“ Goražde i „KM TRADE“ Visoko.

Pored odobrenja za kretanje oružja zbog uvoza i izvoza, tokom prošle godine izdato je i 369 saglasnosti za rješenja kojim se odobrava kretanje između entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, a za čiju su provedbu nadležni entiteti, kantoni i Distrikt.

„Evidentan je trend rasta i izdatih prethodnih saglasnosti od 11,78 odsto za 2021. godinu u odnosu na godinu ranije“, dodaju u Ministarstvu.

Što se tiče praćenja kretanja oružja i vojne opreme, ministar bezbjednosti donosi godišnji redovni Plan nadzora i kontrole.

„Redovni nadzor i kontrola se vrše u sjedištu firme o čemu se obavještava odgovorno lice u pravnom licu. Vrlo često se vrše i vanredni nadzori bez najave na ruti kretanja robe. Tokom 2021. godine izvršeno je 12 vanrednih nadzora o kontroli kretanja oružja i vojne opreme“, ističu u Ministarstvu.

O svemu se u Ministarstvu vodi pisana i elektronska evidencija, međutim priznaju da u vezi s tim ima problema.

„U elektronsku evidenciju su povezane sve nadležne policijske agencije. Obzirom da pomenuta elektronska baza podataka nije dala odgovarajuće rezultate, nadležne institucije su radile na unapređenju informatičkih sistema predviđenih provedbenim propisima iz ove oblasti“, navode u Ministarstvu.

UNDP je obezbijedio sredstva za razvoj nove elektronske evidencije.

„Ta evidencija bi pomogla službenicima pri obradi zahtjeva za odobrenje kretanja oružja i vojne opreme i automatski stvarala bazu podataka koja bi u svakom momentu mogla odgovoriti na zahtjeve odgovornih lica, tako da je i raspisan tender za ponude izrade ovakvog softvera i procedura je u toku“, dodali su u Ministarstvu.

Dodaju da se unos podataka u pisanu evidenciju vrši se na dnevnoj osnovi, a o ćemu se dostavljaju redovni sedmični izvještaji EUFOR-u.

Prema dostupnim podacima, BiH je za deset mjeseci 2021. godine izvezla oružja i municije u iznosu od 181 milion KM, što je za 35 odsto više nego u istom periodu 2020. Najviše je izvezeno u SAD, Egipat i Češku.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Adblock test (Why?)