Home Vijesti SVE SE MIJENJA SAMO ONI OSTAJU ISTI Da li bi trebalo ograničiti...

SVE SE MIJENJA SAMO ONI OSTAJU ISTI Da li bi trebalo ograničiti mandate u politici

0

Bosna i Hercegovina je u protekle dvije decenije pretrpila razne promjene, ali je jedino politička scena uspjela da ih „nadživi“, pa se tako u ovoj državi već 20 godina slikaju, šetaju, „prelijeću“ i vladaju jedni te isti političari.
Ukoliko prelistamo arhivu, vidjećemo da godinama na političkoj sceni dominiraju isti likovi, te da ne postoji gotovo nijedno političko lice poznato široj javnosti, a da nije starije od 40 godina.
Iako često možemo čuti kako je narodu dosta istih faca i kako povjerenje u politiku i promjene mogu da vrate samo neki novi ljudi, praksa ipak pokazuje da to i nije baš tako.
Nove „face“ teško zadobijaju povjerenje građana, a još teže opstaju na političkoj sceni. Ali, zato ista lica ostaju i opstaju godinama, a jedino što se mijenja jesu njihove funkcije ili stranke koje predstavljaju. Od poslaničkih, preko ministarskih, pa do direktorskih fotelja, pa onda ponovo neko poslaničko mjesto, i tako u krug. Reklo bi se – ista imena, ali i isti problemi.
Svježa krv
Da li bi se problemi riješili kada bismo iste ljude zamijenili nekim novim? Analitičari smatraju da bi jer, kažu, „svježa krv“ donosi nove ideje.
Saglasni su s ocjenom da je politika najbolji biznis u BiH, te da stoga i imamo fenomen dugovječnih funkcionera, ali šta bi bilo kada bi im se mandat ograničio?!
Drugim riječima, da li bi trebalo ograničiti nekom političaru da na funkciji može biti samo dva mandata, a onda da svoje mjesto ustupi nekom drugom kolegi iz stranke? To ne znači da ne može i dalje biti član svoje stranke, ali ne može biti vječiti poslanik, direktor, ministar i slično.
Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da najveći broj onih koji se nalaze na javnim funkcijama, ako gledamo njihove rezultate, ni ne zaslužuju da se nađu na tim mjestima.
Foto: BNTV/RAS SrbijaDrago Vuković
– Nedostatak veze između dolaska na funkciju i učinjenog posla u korist građana jeste srž problema. Kada se izgubila ta veza i odgovornost onih koji se nalaze na javnim funkcijama, onda se izgubila i ta logika ograničavanja mandata – smatra Vuković.
Preuzimanju odgovornosti
Dodaje da i u nekim demokratskim zemljama imamo primjere gdje su mandati dugotrajni, tako da to nije nešto što je svojstveno samo BiH. Razlika je, međutim, u preuzimanju odgovornosti za svoj rad, odnosno svjesnosti da javna funkcija znači da radiš u korist građana, a ne svoju, ličnu ili svoje partije.
Pročitajte još:NEMAMO DRŽAVNIKE, BIRAMO POLITIKANTE Zašto je BiH država političara s promašenom profesijomPOLITIČARI OPŠTE PRAKSE Ujutru pravnici, od podne ekonomisti, uveče diplomateSKRIVAJU MILIONE, OBJAVLJUJU MRVICE Kako natjerati funkcionere da objave šta sve imaju
– Mi smo na ovim prostorima imali dominaciju ideologije koja je svoje kadrove toliko štitila da je smatrala da oni trebaju da obnašaju funkcije dokle god mogu. Pa smo onda izmislili taj pojam doživotnog predsjednika ili počasnog predsjednika, a onda kada nismo znali šta ćemo sa nekim starim političarima izmislili smo senatore, neka ih tu na okupu da svojim umnim doprinosom pomažu razvoju društva – navodi Vuković.

On smatra da je taj model dugotrajnog trajanja političara, odnosno javnih funkcionera loš, pogotovo što danas imamo potpuno drugačiju vrstu politike u odnosu na raniji period.
Kadrovi
Vuković ističe da u današnje vrijeme imamo politiku kao jednu profesiju koja bi trebala da odiše znanjem, odgovornošću i moralom, te koja ne bi trebala da bude prioritetno zanimanje ljudi.
– Nažalost, mi danas imamo društvo u kojem je najprivlačnije zanimanje politika i državne službe. Najbolje kadrove privlačimo u politiku, obećavamo nešto, a onda kada uđu u politiku postaju kao i ovi prethodni. Imaju neki svoj cilj koji je jako loš i pogrešan, pa onda neki dobar i vrhunski ekonomista, pravnik ili inženjer, postane tamo neki službenik u državnim organima ili lokalnoj zajednici – ističe Vuković.
Ističe da bi se mandat političara definitivno trebao ograničiti kako politika više ne bio bila najprivlačnije zanimanje u državi.
Bez identiteta
Vuković ističe da je politika danas dostupna svima što je, takođe, problem. On smatra da postoje dva razloga zašto kod nas po dvije ili tri decenije viđamo iste političare.
– Jedan od razloga je što nemaju svoj profesionalni identitet. Ne znam šta bi pojedini političari uopšte radili da nisu na funkcijama. Mnogo je takvih političara i zbog toga po svaku cijenu pokušavaju da se održe na političkoj sceni – ističe Vuković.
Dodaje da, s druge strane, mnogi bježe u politiku i institucije, jer im je to sigurna zaštita od mogućih vidova odgovornosti.
Kukić: Biramo iste, a ničim nas nisu zadužili
Univerzitetski profesor iz Mostara Slavo Kukić ističe da bi glasači trebali da razmisle da li zaista vrijedi da daju glasove istim ljudima dvije ili tri decenije.
Foto: Klix/RAS SrbijaSlavo Kukić
– Trebaš se dobro zapitati čime vas je ta osoba zadužila, te da li bi možda trebali dati glas nekom novom i vidjeti kako će se ponašati – smatra Kukić.
Dodaje da davanjem glasa nekim novim, svježim licima, dajete šansu novim idejama. Prema njegovim riječima, novo lice će prije donijeti neku društvenu i političku promjenu od onih koji su na funkcijama po nekoliko decenija, jer su te osobe imale šansu da donesu promjene, ali to nisu učinile.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) postigli su u načelu sporazum o formiranju buduće vlade u Prištini. Kako javlja Klan …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je vrtić “Ježeva kućica” u Banjaluci punih 7 decenija bio i ostao drugi …
VIŠE

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je danas kao bolesne izmišljotine ocjene SDA na račun …
VIŠE

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da posljednji stavovi visokog predstavnika Valentina …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da su završene konsultacije sa političkim partijama o formiranju …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, čestitao je lideru Konzervativaca Borisu Džonsonu i predsjedavajućim …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)