Home Biznis Švajcarci pokreću rudnik u Crnoj Gori: Investicija teška 150 miliona evra

Švajcarci pokreću rudnik u Crnoj Gori: Investicija teška 150 miliona evra

0

12.06.2022. / 14:14

PODGORICA – Početak gradnje rudnika Brskovo planiran je za 2023, a početak proizvodnje za 2024-2025. godinu, saopšteno je tokom sastanka predstavnika švajcarske rudarske kompanije Tara Resources AG i Ministarstva kapitalnih investicija.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako je saopšteno, trenutno je u toku izrada potrebnih lokalnih i međunarodnih tehničkih i ekoloških studija.

Iz ove kompanije rekli su da rudnik Brskovo ima dugu istoriju rudarskih operacija i rudarske proizvodnje, a menadžment kompanije Tara Resources AG ima značajno iskustvo u rudarstvu i eksploataciji ruda metala i razvoju i radu rudnika i topionica u Evropi i na Balkanu, u Sjevernoj i Južnoj Americi i Australiji.

Kao veoma važan segment poslovanja istakli su posvećenost najvišim standardima zaštite životne sredine i društvenog upravljanja i održivosti, kao glavni princip poslovanja.

Predstavnici kompanije, direktor Stefan Peschke i izvršni direktor Richard Boffey, sa saradnicima Rahelom Nišavić i Milanom Nikovićem, istakli su da prepoznaju da je lokalitet Brskovo od nacionalnog značaja za turizam, dodajući da će se svi objekti razvijati u skladu sa najboljom globalnom praksom i smjernicama EBRD-a.

“Početak gradnje rudnika planiran je za 2023, a početak proizvodnje za 2024/2025. godinu, a socijalni i ekonomski benefiti su brojni. Oko 450 radnih mjesta za direktno zapošljavanje i dodatnih 200 tokom eksploatacije, očekivana građevinska investicija je oko 150 miliona eura, koncesione naknade, porezi i doprinosi, 70% koncesione naknade, direktno opštini Mojkovac”, naveli su iz kompanije.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović rekao je da vjeruje da ovakvi projekti pružaju mogućnost razvoja privrede, ne samo Mojkovca, nego cijelog kraja.

“Međutim, podsjetiću koliko je važno da uz razvoj privrednih aktivnosti vodimo računa o uticaju koje one imaju na životnu sredinu. Renome kompanije i prezentacija dizajna postrojenja i procesa rada pokazuju ozbiljnost i odlučnost menadžmenta, da utiču ne samo na privredni rast, nego na zajednicu u cjelini”, kazao je Ibrahimović. Investitor.me

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)