Home Biznis Sutjeska i Hercegovina regionalni turistički biser

Sutjeska i Hercegovina regionalni turistički biser

0

16.09.2020. / 16:54

TREBINJE – Sutjeska mjesto istorije, kristalno čistih rijeka i planinskih vrhova, kao i cijela Hercegovina, turistički su potencijal BiH čija ponuda može da parira zemljama u regionu.

Foto: Agencije

Na Četvrtom FAM tripu, edukativnom putovanju, grupa novinara imala je priliku da posjeti Nacionalni park Sutjeska, opštinu Bileća i grad Trebinje. Posjeta je organizovana u okviru inicijative „Odmori u BiH“ koju podržava Evropska unija u BiH.

NP Sutjeska: Istorijsko i prirodno bogatstvo

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17.500 hektara gdje se prepliće 17 kristalno čistih  rijeka i riječica, kao i 10 planinskih vrhova viših od 2.000 metara nadmorske visine. Posebno se ističe  najviši vrh u BiH Maglić sa 2.386 metara nadmorske visine.

„NP Sutjeska domaćin je i Perućice, jedne od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi koja je po svojoj flori i fauni unikatna, te je dom gigantskog drveća koje prelazi visinu od 50 metara. U okviru NP Sutjeska nalaze se i planine Maglić, Volujak i Zelengora koje sadrže devet glečerskih jezera do kojih se stiže dužim ili kraćim pješačenjem, kao i vodopad Skakavac“, istakli su iz NP Sutjeska.

Za posjetu prašumi Perućica je potrebna posebna dozvola, uz personalnog vodiča, a potrebno je imati i posebnu odjeću za obilazak ove jedne od najstarijih prašuma u Evropi.

Spomenik borcima

Ono po čemu je NP Sutjeska posebno poznat jeste imponzantni spomenik podignut  u čast palim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta. Rad je Miodraga Živkovića i nalazi se u Dolini  heroja. Podignut je 1971. godine, a u njegovoj blizini nalazi se i Spomen soba Bitke na Sutjesci.

U NP Sutjeska svake godine održava se, sada već svima dobro poznat, OK Fest koji privlači mnogobrojne turiste.

Bilećko jezero: Oaza za ribolovce

Direktor Turističke organizacije Bileća Nikola Bajović govoreći o Bilećkom jezeru rekao je da se radi o najvećem akumulacionom jezeru na Balkanu.

„Ono je posebno interesantno za sve  ljubitelje ribarenja. Jezero obiluje riječnom i jezerskom ribom i ribolovci često znaju uloviti  zaista ekstremno velike primjere somova i šarana“, istakao je Bajović.

Trebinje: Miris Mediterana

Grad Trebinje u kontinuitetu se razvija posljednjih 20 godina.

Direktor turističke organizacije Trebinje Marko Radić istakao je da je najveći razvoj i priliv turista vidljiv u posljednjih pet do šest godina.

„U pandemiji virusa korona, kada građani BiH nisu i ne mogu da putuju van države, rado svoje odmore provode u našem gradu“, rekao je Radić.

Grad Trebinje predstavlja tromeđu Osmanskog, Austrougarskog i Mediteranskog uticaja. Kroz ovaj grad protiče rijeka Trebišnjica. U njemu se nalazi i poznata crkva Hercegovačka Gračanica gdje je sahranjen čuveni trebinjski pjesnik Jovan Dučić.

Uz pomoć Tour Guides Trebinje novinari su obišli stari grad, trebinjsku pijacu, korzo, kao i Muzej Hercegovine.

Manastir Tvrdoš nalazi se četiri kilometra od Trebinja i predstavlja jedan od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika BiH. Sagrađen je oko 1509. godine na temeljima crkve koja datira iz četvrtog vijeka. Tokom istorije rušen je više puta, a današnje zdanje izgrađeno je 1928. godine.

Miljan Vuković iz Kulturnog centra Trebinje govorio je o bogatoj kulturnoj ponudi grada koja, između ostalog, uključuje Music&More Summer Festival klasične muzike sa umjetnicima iz cijelog svijeta.

Dodao je da je Kulturni centar Trebinje ovogodišnji dobitnik granta u okviru programa Kreativna Evropa, kao jedini nosilac aktivnosti iz BiH.

Sattler: BiH ima potencijal, ali ga ne iskorištava u potpunosti

O potencijalima koje pruža Trebinje, ali i cijela BiH govorio je i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler.

„Bosna i Hercegovina ima potencijal, ali ga ne iskorištava u potpunosti. Potrebno je posvetiti pažnju turizmu kao posebnoj grani industrije, te ulagati u nju. Treba da navedete ljude da putuju i troše novac u vašem gradu. Što više ponuda napravite, više će novca biti“, rekao je Sattler.

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motiviše stanovnike BiH da u što većem broju ove godine posjećuju domaće destinacije i da na njima provode svoje odmore. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promoviše turističke potencijale BiH i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

CAPITAL: Dragana Eremija

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here