Home Servisne Sunčano i toplo, do 24 stepena

Sunčano i toplo, do 24 stepena

0

U Republici Srpskoj i ostalim dijelovima BiH danas će biti pretežno vedro i sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost i temperaturu od 18 do 24 stepena Celzijusova.


Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ujutro promjenljivo oblačno, vedro na sjeveroistoku i jugu, sa maglom ili sumaglicom oko rijeka i po kotlinama, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće pretežno sunčano i toplo uz lokalno malu do umjerenu oblačnost, uglavnom na planinama.

Duvaće slab do umjeren vjetar, uglavnom istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno vlažnim kolovozima, jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, kao i višim predjelima, dok su u usjecima i pored kamenih kosina mogući sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Od danas do ponedjeljka, 14. oktobra, od 7.00 do 17.00 časova zbog sanacionih radova na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Ada saobraćaj će se odvijati jednom trakom.

Jednom trakom saobraćaj će se odvijati i na dionici puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Potočani, gdje se nastavljaju radovi na popravci kolovoza radnim danima od 8.00 do 17.00 časova.

Danas od 10.00 do 14.00 časova, zbog minerskih radova, najavljene su povremene desetominutne obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Istočno Sarajevo-Trebević-Pale, na lokalitetu Miljevićka krivina-Zlatište.

U toku je i rekonstrukciji regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, sa postavljenom signalizacijom.

Na ovoj dionici zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona, a u mjestima Lukavica i Pale postavljena je saobraćajna signalizacija koja preusmjerava ta vozila na alternativne pravce.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, kao i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na području Federacije BiH radovi na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu “Vranduk dva”, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 0.30 do 4.30 časova.

Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalni put Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

U toku su radovi na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo zapad-Lepenica, kao i na magistralnim putevima Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Doljani-Metković i Jezero-Jajce na području Federacije BiH.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih čekanja na prelazak granice.

I dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.