Home Biznis Šulić predložio “crnogorski recept” u borbi protiv inflacije u Srpskoj

Šulić predložio “crnogorski recept” u borbi protiv inflacije u Srpskoj

0

22.05.2023. / 18:22

BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić razgovarao je danas u Banjaluci o mogućnosti ublažavanja inflatornih kretanja sa predstavnicima trgovinskih lanaca iz Srpske, Unije udruženja poslodavaca Srpske, Privredne komore Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove Srpske.

FOTO: Srna

Iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske saopšteno je da je na sastanku istaknuto da su inflatorna kretanja i dalje izražena kada je riječ o cijenama proizvoda u Republici Srpskoj, te da je razgovarano o mogućim budućim aktivnostima koje bi se provodile uz primjenu postojećih uredbi kojima su ograničene marže na osnovne životne namirnice i tečna naftna goriva.

Tema sastanka bilo je i društveno odgovorno poslovanje trgovinskih lanaca u Republici Srpskoj, kao jedan od modaliteta za ublažavanje inflatornih kretanja.

Šulić je, navodi se u saopštenju, iznio prijedlog o mogućnostima provođenja kampanje u čijem središtu bi bilo društveno odgovorno poslovanje u smislu plasiranja pojedinih proizvoda po nižim cijenama u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj.

Slična kampanja, pod nazivom “Stop inflaciji” sprovodi se u Crnoj Gori o čemu je CAPITAL prvi pisao u tekstu: Šulić o Dodiku, umjesto da prepiše crnogorski recept za inflaciju.

Tom prilikom Šulić nije imao nikakve konkretne planove za obuzdavanje inflacije u maloprodaji, ali izgleda da se u međuvremenu situacija promijenila i da će Vlada RS preuzeti takozvani „crnogorski recept“.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je postigla dogovor sa trgovcima da sami odaberu za kojih će 25 proizvoda marža biti minimalna. Ova akcija je naišla na toliko dobar odziv da su trgovci marže smanjivali i na 30-40 proizvoda.

„Time se stvorila i konkurencija pa su se i drugi javljali. Nakon toga su se počele javljati farmaceutske kompanije i apoteke, pa telekomunikacione kompanije i sa tim nećemo završiti, nastavićemo i dalje da širimo ovu akciju“, rekao je ranije za CAPITAL  ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović te dodao da je akcija „Stop inflaciji“ dala pun rezultat. Srna/CAPITAL

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)