Home Biznis Sudija godinu i po piše presudu u sporu Riste Marića i „Šuma“

Sudija godinu i po piše presudu u sporu Riste Marića i „Šuma“

0

22.02.2023. / 14:59

– Bivši direktor traži odštetu od 30.000 KM

 BANJALUKA – Presuda u sporu nekadašnjeg direktora „Šuma Srpske“ Riste Marića i ovog javnog preduzeća još nije donesena iako je prošlo više od godinu i po dana od saslušanja svjedoka, saznaje CAPITAL.

FOTO: Nezavisne novine

Kako su za CAPITAL izjavili u „Šumama Srpske“ postupak pred sudom još nije okončan i nalazi se, kako kažu, u fazi izrade i preuzimanja presude, što, pojednostavljeno rečeno, znači da se čeka da sudija napiše presudu.

„Vrijednost spora je oko 30.000 KM jer je tužbom tražena razlika plate nakon razrješenja do momenta penzionisanja, za period od 15 mjeseci“, istakli su u ovom preduzeću.

Podsjetimo, Marić je sa funkcije generalnog direktora “Šuma Republike Srpske” smijenjen u novembru 2018. godine, a kao jedan od razloga smjene navedeno je Marićevo suprotstavljanje odluci resorsnog ministarstva o izboru v.d direktora u Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci” u Istočnom Drvaru, kao i zbog lošeg poslovanja.

Marić je nakon toga podnio tužbu radi poništavanja odluke Nadzornog odbora “Šuma” o njegovom razrješenju sa mjesta direktora, a suđenje je počelo polovinom juna pretprošle godine.

Marić je u izjavi za CAPITAL rekao da sudija već godinu dana „vuče presudu“.

„Presudu sam trebao dobiti mjesec dana nakon saslušanja svih svjedoka, a to je bilo pretprošle godine u septembru“, istakao je Marić.

Na pitanje novinara CAPITAL-a koliku je odštetu zatražio Marić je odgovorio : „Ma nema ondje trideset i dvije, tri hiljade“.

Marić je za vršioca dužnosti „Šuma“ postavljen 2015. godine, nakon smjene Dragana Grabovca.

Na mjesto generalnog direktora tog  preduzeća imenovan je  u februaru 2017. godine, da bi već u novembru 2018. godine bio smijenjen.

Važno je napomenuti i da je dobojska policija Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu u oktobru 2018. godine podnijela izvještaj protiv Marića zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj, te da je zajedno sa još jednom osobom oštetio šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić za 88.315 KM.

Friziranje finansijskih izvještaja

Kako je CAPITAL ranije pisao, za vrijeme mandata Riste Marića, „Šume“ su bile suočene sa brojnim problemima, počevši od  poteškoća i kašnjenja sa isporukom drvnih sortimenata drvoprerađivačima,  preko duga od 4,1 milion maraka koji je u tom preduzeću utvrdila Poreska uprava RS, pa sve do lažnog prikazivanja dobiti.

„Šume“ su za vrijeme Marićevog mandata novac namijenjen za pošumljavanje, trošile na poboljšanje tekuće likvidnosti i pored otvorenog upozorenja tadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića da time to javno preduzeće krši zakon.

Imali su problem i sa viškom od oko hiljadu  radnika u šumskim gazdinstvima, te je uprava tada odlučila da ih raspodijeli u posebnu organizacionu jedinicu koja bi se bavila privređivanjem u lovstvu, turizmu i ostalim djelatnostima u šumarstvu, čemu se oštro protivio sindikat okrivljujući upravu da sve radi u tajnosti, s ciljem otpuštanja radnika koje je upravo ona primila.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)