Home Biznis Sud: Vlada RS nema pravo da uzme odmaralište FG „Birač“

Sud: Vlada RS nema pravo da uzme odmaralište FG „Birač“

0

05.04.2022. / 15:01

BIJELJINA – Odluka Vlade Republike Srpske kojom je odmaralište Fabrike glinice „Birač“ u Baošićima preneseno na Republiku Srpsku nije obavezujuća za stečajnog upravnika fabrike, odlučio je Okružni privredni sud u Bijeljini.

Foto: zvornikdanas.com

Odlukom Vlade RS iz 2019. godine imovina Fabrike glinice u Baošićima u Crnoj Gori prenesena je na Republiku Srpsku te je ovlašćen stečajni upravnik da tu imovinu proda u korist Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, a kojim upravlja IRB.

Takvoj odluci Vlade usprotivili su se u FG „Birač“ smatrajući da je to imovina fabrike i da treba da uđe u stečajnu masu, nakon čega je Odbor povjerilaca zadužio stečajnog upravnika da podnese tužbu kako bi se sporna odluka poništila.

Pravnici FG „Birač“ su prvo pokrenli upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci koji ih je uputio na parnicu.

Postupajući po toj odluci, FG „Birač“ je podnijela tužbu pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini tražeći da sud utvrdi da je odluka Vlade bez pravnog dejstva u odnosu na stečajnu masu, a što je ovaj sud juče i potvrdio.

„Utvrđuje se da je bez pravnog dejstva u odnosu na stečajnu masu tužioca FG „Birač“ u stečaju, odluka Vlade RS o prenosu imovine FG u Baošićima na RS, koja je objavljena u Službenom glasniku 18.11.2019. godine“, navedeno je u presudi koja je u posjedu CAPITALa.

Pravni zastupnik FG „Birač“ Aleksandar Popović rekao je za CAPITAL da je sud utvrdio da je odluka Vlade RS bez pravnog dejstva na FG „Birač“ jer ta imovina čini stečajnu masu.

„Sud je po nama donio ispravnu odluku i ona praktično znači da stečajni upravnik nije dužan da postupa po njoj. Naravno, očekujemo i žalbu Pravobranilaštva koje zastupa Vladu RS, ali isto tako smatramo da se tu ništa ne može promijeniti, odnosno očekujemo da će ova presuda biti potvrđena“, rekao je Popović

Spornom odlukom koju je Vlada donijela 2019. godine sa Fabrike glinice na RS je prenesena imovina u Baošićima vrijedna 897.137 KM.

U pitanju je 14 montažnih objekata apartmanskog tipa, svaki površine 45 kvadrata, izgrađenih na zemljištu površine 317 metara kvadratnih, voćnjak od 791 metar kvadratni i dvorište od 500 metara kvadratnih.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)