Home Biznis “Subway” se prodaje za vrtoglavih 10 milijardi dolara

“Subway” se prodaje za vrtoglavih 10 milijardi dolara

0

19.02.2023. / 14:10

MILFORD – Kompanija “Subway”, jedna od najprepoznatljivijih svjetskih brendova brze hrane u svijetu, potvrdila je da je na prodaju.

FOTO: Subway

“Subway” prodaje 37.000 svojih restorana, a akcionari su ove sedmice objavili kako razmatraju najveću američku banku J.P. Morgan Chase kao kupca.

Najava prodaje nije iznenađenje. “Wall Street Journal” je početkom januara objavio da se “Subway” priprema za prodaju, prenosi Mina.

Cijena bi mogla dostići više od deset milijardi dolara, pisao je “Wall Street Journal”, pozivajući se na pouzdane izvore.

“Subway-om” upravljaju porodice osnivača Freda Deluke i Pitera Baka. Kao dalji pokazatelj skorije prodaje, početkom februara, 50 odsto udjela u posedu Baka, koji je umro 2021. godine, preneseno je na porodičnu dobrotvornu fondaciju. Nakon ovog koraka ne bi bilo poreza na prodaju njegovog udjela.

Kao kompanija koja se ne kotira na berzi, “Subway” je imao oko 20.000 restorana u Sjedinjenim Američkim Državama i gotovo 37.000 u cijelom svijetu.

Direktor kompanije Džon Čidsej nedavno je najavio kako namjerava da poveća broj lokacija izvan SAD na 25.000.

“Subway” je proizašao od trgovine sendvičima koju je Deluka otvorio 1965. godine, nakon što mu je Bak pozajmio hiljadu dolara. Izvorni naziv “Pete’s Super Submarines” vremenom je postao “Subway”.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)