Home Vijesti STVARANJE BOLJE EKONOMSKE SLIKE Cvijanović: Potrebno zadržati partnerstvo sa DNS

STVARANJE BOLJE EKONOMSKE SLIKE Cvijanović: Potrebno zadržati partnerstvo sa DNS

0

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zadovoljna ukupnim radom Vlade Republike Srpske, te da su usvojeni dokumenti ekonomske reforme i budžeta za narednu godinu ostvarivi jer se temelje na analizama, procjenama, pokazateljima i kretanjima koja se dešavaju.
Cvijanovićeva je rekla da će vrijeme pokazati koliko su oni nedovoljno ili previše ambiciozni, te da zna da postoji osnova za ono što je Vlada planirala.
Ona je dodala da će biti povećanja plata, penzija, te da će biti realizovani započeti projekti, ali i oni koji su bili na čekanju jer ih je zaustavljao Savjet ministara ili institucije na nivou BiH.
– Osim što treba da se povećava broj radnih mjesta i da se povećavaju plate, potrebno je i da naš socijalni sistem može da zbrine sve kojima je potrebna pomoć i stalno se radi na tom planu – izjavila je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.
Kada je riječ o programima mjera za razvoj demografske politike, Cvijanovićeva je rekla da će ljudi odlaziti, ali i vraćati se, kao što je to uvijek i bilo.
– Ta kretanja su sada vidljivija jer imate porodične aranžmane, u kojima ne odlazi jedan član porodice da zaradi, nego se pomjeraju cijele porodice – dodala je Cvijanovićeva.
Ona je napomenula da ta kretanja postoje i u drugim zemljama, članicama EU, pa i u Republici Srpskoj, ali da je važno da je primijetan konstantan broj zaposlenih, te da se davanja za podsticaj zapošljavanja pojačavaju, kao i odnos prema majkama, novorođenčadima, porodicama.
– Osim ove ekonomske i jednog dijela socijalne sfere, postoji i dio u kojem se nalaze socijalno ugrožena lica i ranjiva kategorija stanovništva, čije se prava moraju pojačavati i svake godine se i to dešava – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da su ukupni rezultati Vlade Republike Srpske dobri i usklađeni sa onim što su koalicione platforme za ekonomsko i socijalno unapređenje.
Cvijanovićeva je navela da je zadovoljna radom, kako Vlade na čijem je čelu bila, tako i Vladom koju sada predvodi premijer Radovan Višković, ali da smatra da promjena uvijek treba.
– Kada god primjetite da imate neki resor koji ne može da stigne ono što je dinamika Vlade ili želja onih koji rukovode Vladom, mislim da treba praviti promjene, mada to nije jednostavno, jer je Vlada politička slagalica – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je napomenula da u tom slučaju treba ući u pregovore sa koalicionim partnerima, ali i sa sopstvenom partijom, kako bi se napravile promjene.

Prema njenim riječima, ministri su ispunili što su obećali kada je riječ o povećanju plata i penzija, dobili podršku socijalnih partnera, koja je veoma važna, te imaju njenu podršku u daljem radu.
Odgovarajući na pitanje da li njenu podršku ima i kadar DNS u Vladi i republičkim institucijama, Cvijanovićeva je rekla da ima.
– To je naša dugogodišnja koalicija, te smo dijelili mnogo i lijepih i ružnih momenata i nikada nisam smatrala da treba da dođe do bilo kakvih poremećaja, ali oni su se desili i mislim da treba da ih riješe određeni organi te partije – rekla je Cvijanovićeva.
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić danas smijenjen da bi se poslagali ukupni koalicioni odnosi, ali i odnosi u okviru DNS.
– Oni će vjerovatno imenovati svoj drugi kadar – rekla je Cvijanovićeva.
Komentarišući današnju ostavku Marka Pavića na funkciju predsjednika DNS, Cvijanovićeva je rekla da smatra da je potrebno zadržati partnerstvo sa ovom partijom.
– Snaga Republike je u tome koliko nas više može biti okupljeno oko političke platforme i što nas je više političkih subjekata, to je bolje za Republiku jer to znači da bolje funkcionišu njene institucije, te da smo kod građana pozicionirani kao široka koalicija – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je izrazila želju da odnosi među koalicionim partnerima uvijek budu iskreni, te napomenula da treba prihvatiti realnost da to nije jedna politička partija.
– Mi smo zbir različitih partija i dobri smo partneri – rekla je Cvijanovićeva.
Srpska će i dalje ići putem uspjeha
Željka Cvijanović izjavila je večeras da Srpsku karakteriše institucionalna i finansijska stabilnost i politička zrelost i da će i u narednoj godini institucije Srpske nastaviti stabilno i solidno da rade.
– Kad podvučete crtu i kažete uspjeli smo povećati plate kako smo rekli, uspjeli smo povećavati penzije, uspjeli smo realizovati brojne projekte uprkos tome što je bilo i blokada što nismo imali novi Savjet ministara – to predstavlja zajednički uspjeh institucija i građana Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da će Srpska i dalje ići putem uspjeha.
– Očekuju nas praznici i Dan Republike, a nakon toga sigurno će se osjetiti i sve ono što je Vlada Srpske planirala u saradnji sa drugim institucijama. U tome se ne mogu razdvojiti Narodna skupština, predsjednik Republike, kao ni Savjet ministara – rekla je Cvijanovićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

ANP i NATO bila je tema o kojoj se u ovoj godini najviše raspravljalo u političkom svijetu Bosne i Hercegovine, dok su ostale teme, poput …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da su neki poslanici zalutali u Narodnu skupštinu Srpske i da je ono što su …
VIŠE

Evropska komisija usvojila je državni program pomoći Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2019 za BiH vrijedan 85.490.000 evra, od čega …
VIŠE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić biti razriješen na osnovu odluke …
VIŠE

Novoimenovani ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg ministra …
VIŠE

Portparol Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Pirs Kazalet potvrdio je za Fenu da je Misija Bosne i Hercegovine pri NATO predala Program reformi u kojem …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)